Sirküler

ÖTV (II) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı.

Sirküler

08/04   

                                                                

   

20.08.2019

KONU:

* ÖTV (II) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı.

 

Ötv (II) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı:

 

10.08.2019 tarihli ve 30858 sayılı Resmi Gazete’de, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:6) yayımlanmıştır.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listede, yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi taşıtlar yer almaktadır.

 

Değişiklik Tebliği ile, ilgili Genel Tebliğ’de yapılan değişikliklerin özetine aşağıda yer verilmiştir.


 


 

  1. Engellilere engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler çerçevesinde, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin ilgili kısımlarında malul veya engellilerin taşıt alımında ÖTV istisnası ile ilgili gerekli değişiklikler yapılmıştır.

  2. 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişiklik uyarınca, Başbakanlık merkez teşkilatının taşıt alımlarında ÖTV istisnası, Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatının taşıt alımlarında ÖTV istisnası olarak değişmiş olduğundan, ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğin ilgili bölümünde, Kanundaki bu değişikliğe uygun ibare değişiklikleri yapılmıştır.

  3. Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen bazı taşıtlarla ilgili ÖTV uygulamalarına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

  4. Bazı ticari taşıtların yenilenmesinde uygulanan ÖTV istisnasına ilişkin ÖTV Kanununun geçici 7 nci maddesi uygulamasına ilişkin değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliğin ilgili bölümünün karşılaştırmalı haline aşağıda yer verilmiştir.

Eski Hali:

Yeni Hali:

...
Söz konusu devir veya işletme kayıtlarından çıkarmaya ilişkin işlemlerin iki yıllık süre içinde gerçekleştirilmemesi veya buna dair tevsik edici belgelerin bu süre içinde ilgili vergi dairesine ibraz edilmemesi halinde, yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler (ÖTV ve ÖTV’den kaynaklanan KDV), alıcıdan (istisnadan faydalanandan) vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

...
Söz konusu devir veya işletme kayıtlarından çıkarmaya ilişkin işlemlerin iki yıllık süre içinde gerçekleştirilmemesi halinde, yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler (ÖTV ve ÖTV’den kaynaklanan KDV), alıcıdan (istisnadan faydalanandan) vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Bu işlemler iki yıllık süre içinde gerçekleştirilmekle (ve gerçekleştirildiği vergi dairesince tespit edilmekle) birlikte aranan belgelerin bu süre içinde ilgili vergi dairesine ibraz edilmemesi halinde, istisnadan yararlanan adına Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ikinci derecede usulsüzlük cezası kesilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söz konusu değişiklik tebliği sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.