Sirküler

Şehir içi Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunanların Hasılat Esaslı Kazanç Tespiti Yoluyla Vergilendirilmelerine İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:309) Yayımlandı.

Sirküler

12/02

05.12.2019

Konu:

*Şehir içi Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunanların Hasılat Esaslı Kazanç Tespiti Yoluyla Vergilendirilmelerine İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:309) Yayımlandı.

 

03.12.2019 tarihli ve 30967 sayılı Resmi Gazete’de 309 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır.

7186 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden mükelleflerin talep etmeleri halinde yolcu taşımacılığı faaliyetinden elde ettikleri gayrisafi hasılatlarının %10’u, bu faaliyetlerine ilişkin vergiye tabi kazanç olarak esas alınması sağlanmıştı. Katma Değer Vergisi mükellefleri bakımdan da bu usule geçenlerin hesapladıkları Katma Değer Vergisi dahil tutarda gayrisafi hasılat olarak dikkate alınacaktı.

Yayımlanan Tebliğ’de ise kazanç tespiti bakımından söz konusu uygulamadan yararlanacak mükellefler ve faydalanma şartları, uygulamadan yararlanmaya ilişkin taleplerin değerlendirilmesi, bu kapsamdaki mükellefler için vergiye tabi kazancın hesaplanması, uygulamaya ilişkin şartların kaybedilmesi ve uygulamadan çıkış hususları hakkında detaylı açıklamalara yer verilmektedir.

 

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.