Sirküler

Varlık Barışı” Genel Tebliği (Seri No:1) Yayımlandı.

SİRKÜLER

08/01

05.08.2019

KONU:

*” Varlık Barışı” Genel Tebliği (Seri No:1) Yayımlandı.

 

“VARLIK BARIŞI” GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:1) YAYIMLANDI.

19.07.2019 tarihli ve 30836 (1. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de " 7186 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun " yayımlanmıştı.

Yayımlanan Kanunun ile Gelir Vergisi Kanunu’na “Geçici Madde 90” eklenmiş ve eklenen bu madde ile 7143 sayılı Kanun’da yer alan “Varlık Barışı” uygulaması bazı farklılıklar içermek suretiyle ihdas edilmiş ve getirilen madde hükmünün uygulama süresi 31.12.2019 olarak belirlenmişti.

7186 sayılı Kanun maddelerinin hükümlerine ilişkin özet açıklamalarımızın yer aldığı sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafından 22.07.2019 tarih ve 07/11 sayı ile yayımlanmıştı.

Bu defa 02.08.2019 tarihli ve 30850 sayılı Resmi Gazete’de bahsi geçen Kanunun “Varlık Barışı” düzenlemesine ilişkin usul ve esasların yer aldığı “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No:1)” yayımlanmıştır.

Bu sirkülerimizde Tebliğ’de yer alan açıklamalardan öne çıkan bazı hususların özetine yer verilmiştir.

 

1. Yurt Dışındaki Varlıkların Bildirilmesi, Türkiye’ye Getirilmesi ve Bu Kapsamda Bildirilen Varlıklar Üzerinden Hesaplanan Verginin Ödenmesi:

  • Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31.12.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirmesi ve bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilmesi durumunda, yurt dışında hangi tarih itibariyle sahip olunduğuna bakılmaksızın, bu varlıklar kişiler tarafından serbestçe tasarruf edilebilecektir.
  • Bildirimi yapılacak varlıklar Tebliğ ekinde yer alan form ile (EK-1), banka ve aracı kurumlara bildirilecektir. Gerçek ve tüzel kişilerce, söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacaktır. Tebliğe göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimlerin, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler tarafından yapılması mümkündür.
  • 31.12.2019 tarihine kadar varlıkların bildirimi için birden fazla bildirimin yapılması mümkün olup, bildirimlerin yapılmasından sonra varlıkları azaltıcı veya arttırıcı düzeltme bildirimlerin yapılması da mümkündür. Düzeltme kapsamı dışında verilen tüm bildirimler yeni bir bildirim olarak kabul edilecek ve önceki bildirimle ilişkilendirilmeyecektir. 31.12.2019 tarihinden sonra yapılan bildirimlere ilişkin düzeltme talepleri dikkate alınmayacaktır.
  • Yurtdışında bulunan varlıklar, yine yurtdışında bulunan banka veya finans kurumlarından kullanılan ve 19.07.2019 tarihi itibariyle yasal defterlerde yer alan kredilerin en geç 31.12.2019 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecektir. Bu taktirde yasal defterlerde yer alan borç kapatılabilecektir. Borcun ödemesinde kullanılan bu varlıkların ayrıca Türkiye’ye getirilme şartı aranmayacaktır.
  • 19.07.2019 tarihi itibariyle yasal defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının bu tarihten önce Türkiye’ye getirilen yurtdışında bulunan varlıklardan karşılanması durumunda   söz konusu avanslar yasal kayıtlardan düşürülecektir.
  • Yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) 31.12.2019 tarihine kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülmek (para, altın, döviz vb.) suretiyle söz konusu madde hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkün bulunmaktadır.
  • Yurt dışında bulunan söz konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan deklarasyon/bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecektir. Ancak bu kıymetlerin 31.12.2019 tarihine kadar banka ve aracı kurumlara bildirilmesi şarttır.
  • Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba ilgili varlığın transferi işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının söz konusu hükümden faydalanılması açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
  • Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak %1 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edecektir. Beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden, vergi dairelerince %1 oranında tarh edilen vergi, söz konusu beyan süresi içerisinde banka ve aracı kurumlarca vergi sorumlusu sıfatıyla ödenecektir.

 

2. Türkiye’de Bulunan Varlıkların Beyanı ve Verginin Ödenmesi:

  • Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defterlerde yer alamayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası ile taşınmazların 31.12.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) Tebliğ ekinde yer alan form ile (Ek-3) bağlı bulunulan vergi dairesine beyan edilmesi durumunda bu varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecektir.
  • Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden vergi dairelerince %1 oranında vergi tarh edilecektir. Bu şekilde hesaplanan vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir.
  • Beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, madde hükümlerinden faydalanılabilecektir.
  • Beyan edilerek kanuni defterlere kaydedilen taşınmaz bedelleri üzerinden amortisman hesaplanmayacaktır.

 

3. Varlıkların Bildirim ve Beyan Değeri:

Gerek yurt dışında bulunan varlıkların banka veya aracı kuruma bildirilmesinde gerekse yurt içinde bulunan varlıkların vergi dairesine beyan edilmesinde aşağıda yer alan değerleme ölçüleri kullanılacaktır:

a) Türk lirası cinsinden para, itibari (nominal) değeriyle

b) Altın, rayiç bedeliyle

c) Döviz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla

ç) Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından;

-  Hisse senedi gibi pay senetleri, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

- Tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

- Yatırım fonu katılma belgeleri, ilgili piyasasında belirlenmiş kapanış fiyatıyla.

- Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlar, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit    edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

-Taşınmazlar rayiç bedeliyle

Bildirimde bulunduktan sonra, yapılan hataların düzeltilmesi ya da bildirime konu edilen varlıkların azaltılması amacıyla 31.12.2019 tarihine kadar yapılacak düzeltmelerde varlıkların ilk bildirim tarihindeki değerleri esas alınır.

 

4. Ortak Hususlar:

  • Hesaplanan vergi gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacağı gibi başka bir vergiden de mahsup edilemeyecektir.
  • Şirketlerin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri adına kayıtlı olan varlıkların şirket adına bildirimi mümkündür. Ancak Tebliğ’de yer alan düzenlemeyle kanuni temsilci, ortak veya vekillerin 19.07.2019 tarihi itibariyle sahip oldukları yurtdışında bulunan varlıkların şirket adına bildirimine imkan tanımıştır. Dolayısıyla bu kişilerin 19.07.2019 tarihi itibariyle şirket adına sahip oldukları varlıkları bildirime konu ederek Türkiye’ye getirmeleri mümkündür. Ayrıca Türkiye’de bulunan ancak 19.07.2019 tarihi itibariyle kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıkların aynı kişilerce şirket adına beyan edilmesi mümkündür.
  • Şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar, şirket adına bildirim veya beyana konu edilebilecektir. Ayrıca, gerçek kişilere ait olduğu halde bu kişilerin ortağı veya kanuni temsilcisi oldukları yurt dışındaki şirketlerce tasarruf edilen varlıkların da ilgili gerçek kişiler adına bildirim veya beyana konu edilmesi mümkündür bulunmaktadır. Söz konusu bildirim ve beyanlar ile madde hükümlerinden yararlanmak mümkündür.

 

Ancak, bildirim veya beyan dışındaki nedenlerle yapılacak inceleme esnasında söz konusu varlıkların şirket veya şirket ortaklarına ya da gerçek kişilere ait olduğunun ispat edilmesi gerekmektedir.

 

  • Şirket tarafından bildirilen veya beyana konu edilen varlıklar, şirketin kanuni defterlerine kaydedilecektir. Kanuni defterlere kaydedilen varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak ve aynı varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecektir.
  • Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler kanuni defterlere kaydedilen varlıklar için bilançonun pasifinde özel fon hesabı açacaklardır. Söz konusu hesap serbestçe tasarrufa konu edilebilecek, sermayeye eklenebileceği gibi ortaklara da dağıtılabilecektir. Söz konusu hesap birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilenmeyeceği gibi bu tutar ortaklara vergisiz olarak dağıtılabilecek, ayrıca gerçek kişi ortaklar ile kurumlar vergisi mükellefi olan ortaklar tarafından elde edilen bu tutarlarda vergilenmeyecektir.
  • Kayıtlara alınan varlıkların daha sonra elden çıkartılmasından doğan zarar kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.
  • Bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şartıyla, bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

 

Tebliğ sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.