Sirküler

Bankalar ve Katılım Bankaları ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerince Uygulanacak TDHP ve İzahnamesine İlişkin Tebliğler Yürürlükten Kaldırıldı.

Sirküler

11/10

23.11.2020

Konu:

* Bankalar ve Katılım Bankaları ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerince Uygulanacak TDHP ve İzahnamesine İlişkin Tebliğler Yürürlükten Kaldırıldı.

 

Bilindiği üzere tüm finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri için muhasebeleştirme ve finansal raporlama açısından tekdüzeni sağlama, denetim ve gözetim için gerekli olan bilgilerin doğrulanabilir ve denetlenebilir bir şekilde doğrudan ve sağlıklı olarak elde edilmesi ve çeşitli analiz ve yorumlar için ihtiyaç duyulan bilgilerin standart bir şekilde elde edilmesini sağlamak amacıyla 24.12.2013 tarih ve 28861 sayılı Resmi Gazete’de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerince Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliği yayımlanmıştı.

Bu defa 19.11.2020 tarih ve 31309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerince Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ ile daha önce yayımlanan Tebliğ 01.01.2021 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca bankalar ile katılım bankaları için muhasebeleştirme ve finansal raporlama açısından tekdüzeni sağlama, finansal tabloların tek tipte elde edilmesi, denetim ve gözetim için gerekli olan bilgilerin doğrulanabilir ve denetlenebilir bir şekilde doğrudan ve sağlıklı olarak elde edilmesi ve çeşitli analiz ve yorumlar için ihtiyaç duyulan bilgilerin standart bir şekilde elde edilmesini sağlamak amacıyla 20.09.2017 tarih ve 30186 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından, Katılım Bankalarınca Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ İle Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ yayımlanmıştı.

 

Bu defa 19.11.2020 tarih ve 31309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğler ile her iki Tebliğ’de 01.01.2021 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Söz konusu Tebliğler sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Ayrıca BDDK tarafından yayımlanan ve 01.01.2021 tarihi itibariyle uygulanacak Tek Düzen Hesap Planına aşağıda yer alan link üzerinden erişim sağlanabilecektir.

TDHP

Saygılarımızla. 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.