Sirküler

Varlık Barışı” Genel Tebliği (Seri No:1) Yayımlandı.

Sirküler

12/01

01.12.2020

Konu:

* Varlık Barışı Genel Tebliği (Seri No:1) Yayımlandı.

 

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na Geçici 93’üncü madde eklenmiş ve eklenen madde ile;

a) Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması,

b) Yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların vergi dairesine bildirilerek kanuni defter kayıtlarına alınabilmesi imkanı sağlanmıştı.

 

Bu defa 28.11.2020 tarih ve 31318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No:1)” ile söz konusu uygulamanın usul ve esasları belirlenmiştir.

 

Söz varlık barışı düzenlemesinin, bir önceki varlık barışı düzenlemesi olan 7186 sayılı Kanundaki düzenlemeden farkı bu defa bildirilen varlıkların değeri üzerinden herhangi bir vergi hesaplanmayacak ve ödenmeyecektir.

Bu sirkülerimizde Tebliğ’de yer alan açıklamalardan öne çıkan bazı hususların özetine yer verilmiştir.

1. Yurt Dışındaki Varlıkların Bildirilmesi ve Türkiye’ye Getirilmesi :

  • Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 30.06.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirmesi ve bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilmesi durumunda, yurt dışında hangi tarih itibariyle sahip olunduğuna bakılmaksızın, bu varlıklar kişiler tarafından serbestçe tasarruf edilebilecektir.
  • Bildirimi yapılacak varlıklar Tebliğ ekinde yer alan form ile (EK-1), banka ve aracı kurumlara bildirilecektir. Gerçek ve tüzel kişilerce, söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır. Tebliğe göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimlerin, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler tarafından yapılması mümkündür.
  • Gerçek ve tüzel kişilerce, yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esas olmakla birlikte, 30.06.2021 tarihine kadar birden fazla bildirimde (düzeltme amacıyla yapılan bildirimler dâhil) bulunulması mümkündür.
  • Bildirim yapılan varlıklar sebebiyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması için bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.
  • Ayrıca Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba ilgili varlığın transferi işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının söz konusu hükümden faydalanılması açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
  • Yurtdışında bulunan varlıklar, yine yurtdışında bulunan banka veya finans kurumlarından kullanılan ve 17.11.2020 tarihi itibariyle yasal defterlerde yer alan kredilerin en geç 30.06.2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecektir. Bu taktirde yasal defterlerde yer alan borç kapatılabilecektir. Borcun ödemesinde kullanılan bu varlıkların ayrıca Türkiye’ye getirilme şartı aranmayacaktır.
  • 17.11.2020 tarihi itibariyle yasal defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının bu tarihten önce Türkiye’ye getirilen yurtdışında bulunan varlıklardan karşılanması durumunda   söz konusu avanslar yasal kayıtlardan düşürülecektir.
  • Yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) 30.06.2021 tarihine kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülmek (para, altın, döviz vb.) suretiyle söz konusu madde hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkün bulunmaktadır.
  • Yurt dışında bulunan söz konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan deklarasyon/bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecektir. Ancak bu kıymetlerin 30.06.2021 tarihine kadar banka ve aracı kurumlara bildirilmesi şarttır.

 

2. Türkiye’de Bulunan Varlıkların Bildirimi :

  • Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defterlerde yer alamayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası ile taşınmazların 30.06.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Tebliğ ekinde yer alan form ile (Ek-2) bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi durumunda bu varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecektir.
  • Taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılması gerekmektedir.
  • Beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, madde hükümlerinden faydalanılabilecektir.
  • Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince, yurt içinde bulunan varlıklar için vergi dairesine tek bir bildirim verilmesi esas olmakla birlikte, 30.06.2021 tarihine kadar birden fazla bildirimde (düzeltme amacıyla yapılan bildirimler dâhil) bulunulması mümkündür.
  • Beyan edilerek kanuni defterlere kaydedilen taşınmaz bedelleri üzerinden amortisman hesaplanmayacaktır.

 

3. Ortak Hususlar:

  • Şirketlerin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri adına kayıtlı olan varlıkların şirket adına bildirimi mümkündür. Ancak Tebliğ’de yer alan düzenlemeyle kanuni temsilci, ortak veya vekillerin 17.11.2020 tarihi itibariyle sahip oldukları yurtdışında bulunan varlıkların şirket adına bildirimine imkan tanımıştır. Dolayısıyla bu kişilerin 17.11.2020 tarihi itibariyle şirket adına sahip oldukları varlıkları bildirime konu ederek Türkiye’ye getirmeleri mümkündür. Ayrıca Türkiye’de bulunan ancak 17.11.2020 tarihi itibariyle kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıkların aynı kişilerce şirket adına beyan edilmesi mümkündür.

 

  • Şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar, şirket adına bildirim veya beyana konu edilebilecektir. Ayrıca, gerçek kişilere ait olduğu halde bu kişilerin ortağı veya kanuni temsilcisi oldukları yurt dışındaki şirketlerce tasarruf edilen varlıkların da ilgili gerçek kişiler adına bildirim veya beyana konu edilmesi mümkündür.

 

Ancak, bildirim veya beyan dışındaki nedenlerle yapılacak inceleme esnasında söz konusu varlıkların şirket veya şirket ortaklarına ya da gerçek kişilere ait olduğunun ispat edilmesi gerekmektedir.

  • Gerek yurt dışında bulunan varlıkların banka veya aracı kuruma bildirilmesinde gerekse yurt içinde bulunan varlıkların vergi dairesine beyan edilmesinde aşağıda yer alan değerleme ölçüleri kullanılacak olup ayrıca bildirilen varlıkların Türk Lirası karşılığı değeri esas alınacaktır.

a) Türk lirası cinsinden para, itibari (nominal) değeriyle

b) Altın, rayiç bedeliyle

c) Döviz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla

ç) Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından;

-  Hisse senedi gibi pay senetleri, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

- Tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

- Yatırım fonu katılma belgeleri, ilgili piyasasında belirlenmiş kapanış fiyatıyla.

- Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlar, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit    edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.

-Taşınmazlar rayiç bedeliyle.

Söz konusu varlıkların elden çıkarılması halinde satış kazancının tespitinde bu bedeller maliyet bedeli olarak dikkate alınacaktır.

  • Bildirimde bulunduktan sonra, yapılan hataların düzeltilmesi ya da bildirime konu edilen varlıkların azaltılması amacıyla 30.06.2021 tarihine kadar yapılacak düzeltmelerde varlıkların ilk bildirim tarihindeki değerleri esas alınacaktır.
  • Bildirilen varlıklar, defter tutan mükelleflerce, kanuni defterlere kaydedilebilecek olup , şirket adına bildirime konu edilen varlıklar, şirketin kanuni defter kayıtlarına intikal ettirilebilecektir.
  • Defter tutan mükelleflerce, Türkiye’ye getirilen varlıklar ile gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defterlere kaydedilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerine dâhil edilebileceği gibi, aynı varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerinden çekilebilecektir.
  • Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler kanuni defterlere kaydedilen varlıklar için bilançonun pasifinde özel fon hesabı açacaklardır. Söz konusu hesap serbestçe tasarrufa konu edilebilecek, sermayeye eklenebileceği gibi ortaklara da dağıtılabilecektir. Söz konusu hesap tasfiye, birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilenmeyeceği gibi bu tutar ortaklara vergisiz olarak dağıtılabilecek, ayrıca gerçek kişi ortaklar ile kurumlar vergisi mükellefi olan ortaklar tarafından elde edilen bu tutarlarda vergilenmeyecektir.
  • Kayıtlara alınan varlıkların daha sonra elden çıkartılmasından doğan zarar gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.
  • Yurt dışında bulunan bildirime konu varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şartıyla, bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
  • Ayrıca Türkiye’de bulunan bildirime konu varlıkların (taşınmazlar hariç) banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırıldığını gösterir belgelerle tevsik edilmesi halinde bu varlıklar içinde hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

 

Söz konusu Tebliğ sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.