Sirküler

2022 Yılı Değerli Konut Vergisine Tabi Mesken Nitelikli Taşınmazların Değeri İle Bu Verginin Matrah ve Nispetleri Belirlendi.

 

SİRKÜLER

12/14

22.12.2021

KONU:

2022 Yılı Değerli Konut Vergisine Tabi Mesken Nitelikli Taşınmazların Değeri İle Bu Verginin Matrah ve Nispetleri Belirlendi.

 

Bilindiği üzere Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen bina vergi değeri 5.000.000 Türk lirasının üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabidir.

Bu verginin mükellefi mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir. Mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Söz konusu tutar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılmaktadır.

21.12.2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:80) ile 2022 yılı için Değerli Konut Vergisine tabi olacak konutların vergi değeri belirlenmiştir.

Buna göre 2022 yılında vergi değeri, 6.173.000 TL üzeri (2021 yılı için; 5.227.000 TL üzeri) olan mesken niteliğindeki konutlar Değerli Konut Vergisine tabi olacaktır.

Değerli konut vergisi mükellefiyeti temel olarak mesken nitelikli taşınmazın bina vergi değerinin bir önceki paragrafta yer alan tutarı aştığı tarihi takip eden yıldan itibaren başlamaktadır. Söz konusu vergi türüne ait farklı muafiyetler bulunduğu da ayrıca hatırlatmak isteriz.

2022 Yılı Değerli Konut Vergisine Tabi Mesken Nitelikli Taşınmazların Matrah ve Nispetleri Aşağıdaki Gibidir:

Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri;

 

6.173.000 TL ile 9.260.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)

6.173.000 TL’yi aşan kısmı için                                                         (Binde 3)

12.347.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 9.260.000 TL’si için 9.261 TL,

fazlası için                                                                                     (Binde 6)

12.347.000 TL’den fazla olanlar 12.347.000 TL’si için 27.783 TL,

fazlası için                                                                                     (Binde 10)

oranında vergilendirilecektir.

 

Değerli Konut Vergisi beyan üzerine tarh olan bir vergidir. Yıl içinde mükellefiyetin başlamasını gerektirecek durumun meydana gelmesi halinde mükellefiyet takip eden yıldan itibaren başlayacak, değerli konut vergisi beyannamesi de takip eden yılın Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar verilecektir.

Tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecektir.

Değerli Konut Vergisi, Emlak Vergisi Kanunu içerisine ihdas edilmiş bir vergi olup mezkûr kanuna bağlı olarak yayımlanan ve yeniden değerleme sonrası tutarları içeren Tebliğ sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.