Sirküler

Asgari Ücretlerde Vergi İstisnalarını da İçeren 7349 Sayılı Kanun Yayımlandı.

SİRKÜLER

12/23

                                                                                                                              28.12.2021

KONU :

Asgari Ücretlerde Vergi İstisnalarını da İçeren 7349 Sayılı Kanun Yayımlandı.

 

25.12.2021 tarihli ve 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Değişiklik Kanunu”) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Kanun’un Vergi Kanunlarına yönelik düzenlemelerini içeren hükümlerine iş bu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

  1. Ücret Gelirlerinin Asgari Ücrete Tekabül Eden Kısmı Gelir Vergisi ve Damga Vergisinden İstisna Tutulmuştur.

 

Değişiklik Kanunu ile Gelir Vergisi Kanunu’nun ücret istisnalarını hükme bağlayan 23’üncü maddesine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

 

18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).

Düzenleme ile 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere hizmet erbabına nakden veya hesaben yapılan ödemelerden, ödemenin yapıldığı yıldaki geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından SGK primleri düşüldükten sonra kalan tutar gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Ayrıca Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun “IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümüne yapılan ekleme ile hizmet erbabına ödenen ücretler nedeniyle düzenlenen kağıtların aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden Damga Vergisi alınmaması sağlanmıştır. 

2022 yılı Ocak ayında asgari ücret alan bir çalışanın örnek hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır:

 

Örnek :

Ocak 2022

Aylık brüt ücret 

5.004,00

İşçi SGK primi (%14) 

700,56

İşçi İşsizlik sigortası primi (%1)

50,04

Gelir Vergisi Hesabına Esas Aylık Gelir Vergisi Matrahı 

4.253,40

Hesaplanan Gelir Vergisi 

638,01

İstisna Nedeniyle Alınmayacak Gelir Vergisi 

638,01

Ödenecek Gelir Vergisi

-

Asgari Ücret Üzerinden İstisna Damga Vergisi

37,98

Ödenecek Damga Vergisi 

-

 

Asgari ücret üzeri ücret geliri elde edenler bakımından ilgili çalışanların Gelir Vergisi matrahları istisna yokmuş gibi tespit edilecek, bu matrah üzerinden gelir vergisi hesaplanacak, hesaplanan gelir vergisinden asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı düşülerek ödenecek gelir vergisi bulunacaktır.

2022 yılı Ocak ayında asgari ücret üzerinden maaş alan bir çalışanın örnek hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır:

 

Örnek:

Ocak 2022

Aylık brüt ücret 

30.000,00

İşçi SGK primi (%14) 

4.200,00

İşçi İşsizlik Sigortası Primi (%1)

300,00

Gelir Vergisi Hesabına Esas Aylık Gelir Vergisi Matrahı 

25.500,00

Hesaplanan Gelir Vergisi (a)

3.825,00

Aylık Asgari Ücret Gelir Vergisi Matrahı

4.253,40

İlgili Ayda Asgari Ücret Üzerinden Hesaplanması Gereken Gelir Vergisi (b)

(638,01)

Ödenecek GV c=(a-b)

3.186,99

Asgari ücret üzerinden İstisna Damga Vergisi

37,98

Ödenecek damga vergisi ((30.000,00*0,00759)-37,98)

189,72

  

İstisna uygulamasına ilişkin bazı tereddütlü hususlar bulunmaktadır. Bu hususların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacak bir Tebliğ ile netleştirilmesi beklenmektedir.

Kanun hükmü gereği istisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacaktır. Ayrıca birden fazla işverenden ücret alanlarda istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacaktır.

Söz konusu istisna, 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere 25.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

01.01.2022 tarihinden önce nakden veya hesaben yapılacak ödemelerde ise halen mevcut olan mevzuat hükümleri geçerli olacaktır.

2. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Uygulaması Kaldırılmıştır.

Değişiklik Kanunu hükümlerince asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisinin istisna tutulması hasebiyle 01.01.2022 tarihinden itibaren nakden veya hesaben yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yürürlükten kaldırılmıştır.

2022 yılında kişilerin, medeni durumları ve/veya çocuk sayılarına göre farklı yüzdelerde uygulanan asgari geçim indirimi son bulmuştur.

3. Sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasının, son tedarik şirketine satılması durumundaki esnaf muafiyeti şartlarından olan üretim tesisi kurulu gücünün azami 10 kW olması koşulu, 25 kW olarak değiştirilmiştir.

(Yürürlük: 25.12.2021 tarihinde)

4. Milli Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen savunma sanayii projelerine ilişkin olarak bu Kurumlara ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

 

(Yürürlük: 25.12.2021 tarihinde)

Söz konusu Kanun sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.