Sirküler

Binek Otomobillere Ait Gider Kısıtlamalarına İlişkin Yeni Tutarlar Belirlendi.

SİRKÜLER

12/17

22.12.2021

KONU:

*Binek Otomobillere Ait Gider Kısıtlamalarına İlişkin Yeni Tutarlar Belirlendi.

 

7143 sayılı Kanun ile ticari ve serbest meslek kazancından indirim konusu yapılabilecek giderlere ilişkin düzenleme yapılarak binek otomobil giderlerine ilişkin kısıtlama getirilmişti. Getirilen kısıtlamadan faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek araçlar hariç tutulmuştu.

 

Mezkûr kanun ile kısıtlama uygulanacak gider çeşitleri için belli tutarlar belirlenmiş olup söz konusu tutarların sonraki yıllarda yeniden değerleme oranı dahilinde artırılması uygun görülmüştü.

 

Bu kapsamda 21.12.2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2022 yılı için belirlenen kısıtlamaya tabi gider tutarları aşağıda ki şekilde belirlenmiştir:

1. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 200.000 Türk lirasına kadarlık kısmı 2022 yılında gider olarak dikkate alınabilecektir.

2. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 8.000 TL’ye kadarlık kısmı 2022 yılı safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

3. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere 2022 yılında;

- Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi hariç ilk iktisap bedeli 230.000 TL’yi,

- Söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 430.000 TL’yi,

aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilecektir.

Ayrıca yukarıda yer alan 2022 yılında uygulanacak tutarlar Serbest Meslek Kazancının tespitinde de dikkate alınacaktır.

 

317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine 22.12.2021 tarih ve 12/16 sayılı sirkülerimiz ekinde yer verildiğinden ilgili Tebliğ iş bu sirkülerimizin ekine taşınmamıştır.

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.