Sirküler

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı.23.12.2021

SİRKÜLER

12/19

23.12.2021

KONU:

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı.

 

21.12.2021 tarih ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 38 Seri No.lu Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişiklikler özet olarak şu şekildedir:

  • Kısmi KDV tevkifatı uygulaması kapsamında belirlenmiş alıcılara karşı verilen; piyasa etüt-araştırma, ekspertiz, plan-proje, teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık, müşavirlik, denetim ve benzeri hizmetlerinde 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.

Bu bölüm kapsamında, avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir.   

Değişiklik Tebliği ile avukatların vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetlerin, tebliğin bu bölüm kapsamında KDV tevkifatına tabi tutulmayacağı ilgili bölüme işlenmiştir.

Böylece avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetlere KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Diğer Hizmetler” başlıklı (I/C-2.1.3.2.13. bölümü-bu bölüm kapsamında ki işlemlerde KDV Tevkifat Oranı 5/10 olup, hizmet alıcıları; 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarıdır) bölümünce tevkifat uygulanabileceğinden uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

  • 7338 sayılı Kanun ile internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar 2022 yılından itibaren gelir vergisinden istisna kılınmıştı. Ayrıca bu kazançlara konu teslim ve hizmetler de KDV’den istisna (Kısmi İstisna) edilmişti.

 

Değişiklik Tebliği ile söz konusu teslim ve hizmetlere yönelik KDV istisnası uygulamasına ilişkin KDV Genel Uygulama Tebliği’nde düzeleme yapılmıştır.

 

  • 4517 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” kapsamında yenilenmiş cep telefonları teslimlerinde KDV oranı %1 olarak belirlenmişti. Değişiklik Tebliği ile indirimli orana tabi olan bu teslimlerinin kapsamı ve düzenleme esasları belirlenmiştir.

Yenileme merkezleri ve yetkili satıcılar, yenilenmiş cep telefonu teslimlerine ilişkin yüklendikleri KDV tutarını indirim konusu yapabilecekler ancak bu teslimler nedeniyle iade talep edemeyeceklerdir.

 

  • KDV Uygulama Tebliğinde yer alan “basit usulde vergilendirilenler” ibareleri “kazançları basit usulde tespit edilenler” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Söz konusu Tebliğ 21.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.