Duyuru

Emlak Vergisine İlişkin Hatırlatma!

 

                                                                                                                                                                                                       20.05.2022

Duyuru

05/02

 

 Emlak Vergisine İlişkin Hatırlatma!

 

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49 uncu maddesi hükmü gereğince takdir komisyonlarının tarafından dört yılda bir arsalara ve araziye ait asgari ölçüde metrekare birim değerlerinin takdir edecekleri hükme bağlanmıştır.

 

Bu hüküm uyarınca 2022 ila 2025 yıllarında uygulanacak arsa ve araziye ait asgari ölçüde metrekare birim değerleri 2021 sonu itibariyle takdir edilmiştir. Takdir işlemleri sonucunda oluşan vergi değerleri 2023 ila 2025 yılları arasında yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılacaktır.

 

Takdir edilen bedeller, sadece arsa ve araziler için geçerli olmayıp arsanın üzerine inşa edildiği binaların vergi değerleri de bu takdir işlemlerinden etkilenmektedir. Binalarda emlak vergisi değerleri, arsanın vergi değeri ile bina maliyetinin toplamından oluşmaktadır.

 

2021 yılı sonu takdir edilen arsa ve arazi için bedellerin fahiş tutarda olduğu gerekçesi ile mükellef tarafından vergi mahkemelerine pek çok dava açılmıştır. Açılan davalar, dava açmayan mükelleflerinde emlak vergisini etkileyebilecektir.

 

Takdir komisyonu kararına karşı iptal davası açılmakla birlikte, kararın iptaline yönelik mahkeme kararı verilinceye kadar, mevcut takdir komisyonu kararı uygulanacaktır. Takdir komisyonu kararının iptali halinde, mahkemece yeniden belirlenen değer üzerinden emlak vergisi tahakkuku düzeltilecektir.

 

Yargı kararları üzerine takdir komisyonlarınca yeniden verilen kararlar ile daha önce verilen kararlardan kesinleşenler, belediye ve muhtarlıklarda ilana mahsus yerlere asılmak suretiyle 2022 yılının Mayıs ayı sonuna kadar mükelleflere duyurulmaktadır.

 

Takdir komisyonu kararının iptali halinde, iptal kararı aynı cadde/sokakta bulunan tüm mükellefleri etkileyecektir. Yani, aynı sokak ile ilgili menfaatleri ihlal edilen tüm mükellefler, iptal kararının sonuçlarından yararlanabilecektir.

 

Emlak vergisi iki eşit taksitte ödeniyor, birinci taksitin Mayıs ayı, ikinci taksitin ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi zorunludur.

 

Sonuç olarak Emlak Vergisi’ni ödemesinin Mayıs ayında yapılmadan önce takdir komisyonu kararlarına ilişkin yargı kararının olup olmadığının belediye veya muhtarlıklardan sorulmasını ve bilgi alınmasını gerektiğini önemle hatırlatırız.

 

 

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.