Duyuru

İadesi Talep Edilen Vergilere Karşı Açılan Davalarda Yürütmenin Durdurulması İçin Teminat Alınması Şartı Anayasaya Aykırı Bulundu.

Duyuru

07/01

20.07.2022

KONU:

İadesi Talep Edilen Vergilere Karşı Açılan Davalarda Yürütmenin Durdurulması İçin Teminat Alınması Şartı Anayasaya Aykırı Bulundu.

 

Anayasa’nın 125 inci maddesi gereğince idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmektedir.

Üst norm ilkesinin bu şekilde olmasına rağmen, 7351 sayılı Kanun ile  2577 sayılı sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan değişiklik ile, Vergi Kanunları uyarınca iade talep eden mükelleflerin taleplerinin gerekli şartları taşımaması nedeniyle kabul edilmemesi veya vergi incelemesi sonucu yerine getirileceğinin bildirilmesi nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıklarda verilen yürütmeyi durdurma kararları üzerine iade yapılmakta ve yapılan incelemeler sonucunda bu iadelerin haksız yere alındığı yönünde tespit yapıldığında iade edilmiş tutarların büyük çoğunluğunun geri alımı sağlanamadığı, mahkemeler tarafından verilen bazı kararlarda işin esasına girilmeden yürütmenin durdurulmasına hükmedilebildiği gerekçeleri dikkate alınarak, vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu edilen tutarın %50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilememesine dair düzenleme yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, yapılan düzenlemenin Anayasa’nın 125 inci maddesine aykırı olduğu yönündeki itirazı 01.06.2022 tarih ve E.2022/14, K.2022/70 sayılı kararı ile haklı bularak 7351 sayılı Kanun ile yapılan yukarıda aktardığımız düzenlemeyi Anayasaya aykırı bulmuştur.

 

Sonuç olarak; vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu edilen tutarın %50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilememesi hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

 Karar, 07.07.2022 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

 

Karar’ın tam metni duyuru ekimizde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

eki için tıklayınız...

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.