Duyuru

İhale Kararları Neticesinde Düzenlenip İhalenin İptali Üzerine Hükümsüz Kalan Sözleşmelerin Damga Vergisi Kanunu Karşısındaki Son Durumu.

Duyuru

03/01

01.03.2023

Konu:

 İhale Kararları Neticesinde Düzenlenip İhalenin İptali Üzerine Hükümsüz Kalan Sözleşmelerin Damga Vergisi Kanunu Karşısındaki Son Durumu.

 

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabi olup ihale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumlarca yapılan ihalelerde öteden beri; ihale kararı, sözleşme ve ödeme makbuzları üzerinden damga vergisi ödenmektedir.

 

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasına göre İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarında Damga Vergisi hesaplanmaktadır.

 

Aynı fıkranın devamında; Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikayet veya Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, bu ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi ret ve iade olunmakta ancak ihale konusu işlerde sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye konu işin iptali halinde dahi sözleşmeye ait damga vergisi ret ve iade edilmemektedir.

 

28.02.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 13.12.2022 tarih ve E:2022/125 K:2022/162 sayılı kararıyla, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasında yer alan “Sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye ilişkin damga vergisi ret ve iade edilmez.” hükmü somut norm denetimi kapsamında incelenmiş ve Anayasa’ya aykırı bulunmuştur.

 

Sonuç olarak ihale konusu işlerde sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye konu işin iptali halinde sözleşmeye ait damga vergisi ret olacak ve iade edilecektir.

 

Anayasa Mahkemesi Kararı duyurumuz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

eki için tıklayınız..

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.