Gündem

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Türk Muhasebe Sistemine Getirdikleri

Nisan 2007 tarihinde TBMM Adalet Komisyonun’dan geçen Türk Ticaret Kanun Tasarısı meclis genel kurulunda görüşülmeyi beklemektedir. 2008 yılı içinde yasalaşması beklenen tasarı şirketler için köklü değişiklikler getirmektedir. 1535 maddeden oluşan yeni TTK, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sağlamak amacıyla özellikle Avrupa Birliği yönergeleri ve diğer mevzuat da dikkate alınmıştır. Tasarıda özellikle muhasebe sistemine yönelik önemli düzenlemeler yer almaktadır.

 

Tasarıda “gerçek ve tüzel kişi tacirler defterlerini tutarken, münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına ve kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine uymak ve bunları uygulamak zorundadır” denerek şirketlere Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulama zorunluluğu getirilmekte ve bu konuda yetkili kurumun Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu olduğu belirlenmektedir. Bunun yanısıra ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulmak zorunda olduğu ve tutulacak defterlerin belirleme yetkisinin Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nda olduğu belirtilmiştir.Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu bu çerçevede tebliğler yayınlayarak UMS ve UFRS’na paralel olarak hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını (TFRS) yayınlamış ve yayınlamaya da devam etmektedir.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.