Gündem

Ar-Ge İndirimi veya Teknekont İstisnası Hakkınızı Kaybedebilirsiniz.

 

5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile tasarım projelerinde ve tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen tasarım harcamalarının tamamı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapabilmektedir.

Ayrıca 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında, bu bölgelerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır.

 

7263 sayılı Kanun ile gerek 5746 sayılı Kanun’da gerekse de 4691 sayılı Kanun’da aşağıda sunulduğu şekilde düzenleme yapılmıştır.

1-01.01.2022 tarihinden itibaren yıllık beyanname üzerinden yararlanılan Ar-Ge indirimi tutarı ve/veya yine yıllık beyanname üzerinde Teknokent istisnasına konu edilen kazanç tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın %2 si pasifte geçici bir hesaba aktarılacaktır. Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlı olacaktır.

 

Bu düzenlemeye uygun olarak 2021 Kurumlar Vergisi Beyannamesinde 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde Ar-Ge indirimi ve/veya Teknokent istisnasını kullanan mükellef, kullandıkları indirim/istisna tutarın %2 sini 2022 yılında bilançonun pasifinde özel fon hesabına kaydetmişlerdi.

 

2-2022 yılında fon hesabına alınan tutar, 2022 yılı sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.

2021 yılını takip eden yıllar içinde yıllık beyannamelerinde Ar-Ge indirimi ve/veya Teknoket istisnasından yararlanan kurumlar için uygulama aynı şekilde devam edecektir.

Bilançonun pasifinde yer alan fon karşılığı tutarın, ilgili yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonlarına veya girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere aktarılmaması durumunda, yıllık beyanname üzerinden indirim ve/veya istisna edilen tutarın %20 si, ilgili yılda yararlanılan Ar-Ge indirimine ve/veya Teknokent istisnasına konu edilemeyecektir. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecektir.

Bu sebeple 2021 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Ar-Ge indirimi ve/veya Teknoket istisnasından yararlanan kurumların 2022 yılı sonuna kadar fon hesabına aldıkları tutarların karşılığını, Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonlarına veya girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak koymaları gerekmektedir.

Dikkat çekme istediğimiz bir diğer husus ise bilançonun pasifte yer alan fon karşılığı tutarın, aktarılacağı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının veya Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş olmaları gerekmektedir.

 

Saygılarımızla,

13.10.2022

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.