Gündem

Başarısız Olan Ar-Ge ve Tasarım Harcamalarına Ait Enflasyon Düzeltme Farklarının Durumu

Araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetleri temel olarak 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile bu kanuna bağlı olarak yayımlanmış Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği çerçevesinde şekillenmektedir.

 

Bu mevzuat kapsamındaki faaliyetler sonucu yapılan ve başarılı olan harcamalar Vergi Usul Kanununa göre 263- Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabı’nda aktifleştirilmek suretiyle amortisman yoluyla itfa edilmekte olup projesi devam eden harcamalar ise 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar hesabında takip edilmektedir.

 

Projelerin tamamlanmasına zorunlu nedenlerle imkan kalmaması veya projenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle iktisadi kıymet oluşmaması hallerinde, Ar-Ge, yenilik veya tasarım faaliyeti kapsamında yapılan ve önceki yıllarda aktifleştirilmiş olan tutarlar doğrudan gider yazılmak suretiyle kapatılmaktadır.

 

Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası ile geçici 33’üncü maddesi uyarınca, 2023 hesap dönemi sonunda düzenlenen bilançolar kapsam dahilindeki mükellefler tarafından enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş ve düzeltme şartlarının gerçekleşmesine/varlığına bağlı olarak (geçici vergi dönemleri dahil) izleyen hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesine tabi olmaya devam edecektir.

 

(560 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 2024 hesap döneminin 1. Geçici Vergi Döneminde, kapsam dahilindeki mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmuştur.)

 

Bu kapsamda 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda yer alan yapılmakta olan yatırımlara ilişkin tutarlar (araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetleri kapsamındaki harcamalar dahil) enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş ve düzeltme sonucu farklar geçmiş yıllar kar/zarar hesabında sınıflanmıştır.

 

Burada dikkat edilmesi gereken husus araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetleri projelerinin tamamlanmasına imkan kalmaması veya projenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle herhangi bir iktisadi kıymetin ortaya çıkmadığı durumlarda önceki yıllarda aktifleştirilmiş olan tutarlar projenin başarısızlıkla sonuçlandığı hesap döneminde doğrudan gider olarak dikkate alınacağından, söz konusu giderin 2023 hesap dönemi sonu itibarıyla yapılan enflasyon düzeltmesine ilişkin kısmının gider olarak dikkate alınmaması gerektiği 20.02.2024 tarih ve VUK 165 sayılı Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması Sirkülerinde ifade edilmiştir.

 

Sonuç olarak mükelleflerin araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetleri kapsamında başarısızlıkla sonuçlanan projelerinin giderleştirilmesi sırasında bu harcamaların 2023 yılı enflasyon düzeltme farklarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate almamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Başarısız projelerin enflasyon düzeltmesi içermeyen tutarları ise kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınmaya devam edilecektir.

 

17.05.2024

Saygılarımızla   

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.