Gündem

Yurt Dışına Sermaye İhracında Bildirim Zorunluluğu Hakkında Hatırlatma

 

Bilindiği üzere Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'in (Tebliğ No: 2008-32/34) yurt dışına sermaye ihracına ilişkin 10. Maddesi düzenlemesi gereğince; 

 

(1) Türkiye’de yerleşik kişiler (*), yurt dışında şirket kurmak, mevcut şirketlere ortak olmak veya şube açmak için yaptıkları ilk nakdi ve/veya ayni sermaye ihracını müteakip üç ay içerisinde Ticaret Bakanlığı internet adresinde yer alan yurt dışına sermaye ihracına ilişkin bilgi formunu açıklamalar doğrultusunda doldurarak Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Ticaret Bakanlığına gönderirler. 

 

(2) Sermaye ihracı gerçekleştiren Türkiye’de yerleşik kişiler (*), her takvim yılını müteakip üç ay içerisinde Ticaret Bakanlığının internet adresinde yer alan bilgi formunu, formda istenilen bilgileri ve yapılan transferleri açıklamalar doğrultusunda güncelleyerek Ticaret Bakanlığına gönderirler.

 

(3) Türkiye’de yerleşik kişiler (*), tasfiye edilen veya devredilen yurt dışındaki şirket, ortaklık ve şubelerinin durumu hakkında, tasfiye sürecinin sona ermesini veya devredilmesini müteakip en geç üç ay içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Ticaret Bakanlığına bilgi verirler.

 

(*) Yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişiler Türkiye’de yerleşik kişi olarak kabul edilmektedir.

 

Bu kapsamda yurt dışına sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin söz konusu bildirimleri yapmaları gerektiğini hatırlatırız.

 

Yurt dışına sermaye ihracına ilişkin bilgi formu ile yatırımın sona erdiğine dair yazının iletileceği birimler:

 

 

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü

Faks No: 0 (312) 204 92 16

E-posta: sermayeihracbildirimi@ticaret.gov.tr 

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı, No:36, PK:06510, Emek/ANKARA

 

Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın Yurt Dışı Yatırım Bildirimi Hakkındaki Duyurusuna aşağıda yer alan link üzerinden ulaşılabilir.

 

Yatırım Bildirim Linki

 

Bilgi Formu aşağıda yer almaktadır.

 

08.03.2024

 

Saygılarımızla   

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.