Gündem

Değerli Konut Vergisi Mükellefiyeti 2021 Yılında Başlıyor!

7194 sayılı Kanun’un[1] ile Emlak Vergisi Kanunu içerisine “Değerli Konut Vergisi” başlığıyla yeni bir vergi ihdas edilmişti. Kanun kapsamında verginin konusunu Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değeri 5.000.000 Türk lirası ve üzerinde olanlar değerli konutlar oluşturmaktaydı.

Kanunun yayımı sonrasında mükellef kapsamına girenlerin gerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce tespit edilen değere gerekse de yargıya yaptığı itirazlar sonrasında daha sonra yayımlanan 7221 sayılı Kanuna[2] Değerli Konut Vergisi’nde değişiklikleri içeren maddeler eklenmiş ve mezkûr verginin mükellefiyetinin 2021 yılı başından itibaren başlaması sağlanmış ve 2020 yılına ilişkin olarak değişiklik öncesi düzenlemelere göre verilmesi gereken beyannamelerin verilmeyeceği hükme bağlanmıştı.

Gündemimizde mükellefiyeti 2021 yılında başlayacak Değerli Konut Vergisine ilişkin bazı hatırlatmalara yer verilmiştir.

 

1. Değerli Konut Vergisinin Konusu Nedir?

Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikteki taşınmazlardan Emlak Vergisi Kanunu’na göre tespit edilen bina vergi değeri 5.000.000 TL üzerinde olan konutlar bu verginin konusunu oluşturmaktadır. 

 

2. Değerli Konut Vergisinin Mükellefi Kimdir?

Bu verginin mükellefi mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir.

Mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

 

3. Mükellefiyet Ne Zaman Başlar?

1) Mesken nitelikli taşınmazın bina vergi değerinin 5.000.000 TL tutarını aştığı tarihi,

2) Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu tarihi,

3) Değerli Konut Vergisi muafiyetinin kalktığı tarihi,

takip eden yıldan itibaren başlar.

 

Değerli Konut Vergisi, Emlak Vergisi Kanunu içerisine ihdas edilmiş bir vergi olup ilgili kanunun Geçici 24 üncü maddesi hükmü gereğince bu verginin mükellefiyeti 01.01.2021 tarihinde başlayacaktır. Ayrıca madde hükmü gereğince Cumhurbaşkanına bu süreleri 1 yıla kadar uzatma yetkisi verilmiştir. Gündemimizin yayımı tarihi itibariyle Cumhurbaşkanı söz konusu takdir yetkisini kullanmamıştır.

Ayrıca söz konusu verginin usul ve esaslarını belirleme ile beyanname verme ve ödeme sürelerini uzatma yetkisi Maliye ve Hazine Bakanlığına verilmiş olmakla beraber uygulamaya ilişkin bugününe kadar ikinci mevzuatta herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. 

 

4. Değerli Konut Vergisi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Emlak Vergi değeri 5.000.000 TL üzerinde olan mesken niteliğindeki konutlardan vergi değeri;

- 5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)

  5.000.000 TL’yi aşan kısmı için                                                                         (Binde 3)

 

- 10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için

    7.500 TL, fazlası için                                                                                       (Binde 6)

 

- 10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL,

    fazlası için,                                                                                                     (Binde 10)

oranında vergilendirilir.

Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacaktır.

 

5. Vergiden Muaf Olanlar Kimdir?

Değerli Konut Vergisinde muaf olanlar aşağıdaki gibidir:

1) Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,

2) Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren (5.000.000 TL üzeri konutlar) en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) (Bu hüküm, belirtilen kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.),

3) Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,

4) Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar (arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dahil) (bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair surette kullanılması halleri hariç)

Muafiyetler içerisinde özellikle tek meskeni olanların herhangi bir şartta bağlı olmaksızın bu vergiden muaf olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca birden fazla meskeni olanlardan ise verginin konusuna giren taşınmazlarından en düşük değere sahip olanları bu vergiden muaf olacaktır. En düşük değere sahip ikinci taşınmazın vergi değerinin 5.000.000 TL üzerinde olması muafiyeti engellememektedir.

 

6. Vergi Beyanı Nasıl Yapılacaktır?

Mesken nitelikli taşınmaza ilişkin bina vergi değeri, buna ait vesikalarla, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine, mesken nitelikli taşınmazın değerinin belirlenen tutarları aştığı yılı takip eden yılın şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar beyanname ile beyan edilecektir. Vergi, yetkili vergi dairesince yıllık olarak tarh ve tahakkuk olunacaktır. Takip eden yıllar için mükellef tarafından aynı şekilde yıllık olarak beyanname verilecektir.

Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek beyanname verebilecekleri gibi, münferiden de beyanname verebilirler. Ayrıca paylı mülkiyet halinde ise beyanname münferiden verilir.

Yıl içerisinde mükellefiyetin başlamasını gerektirecek durumun meydana gelmesi halinde, mükellef tarafından takip eden yılın beyanname verme süresi içerisinde ilgili vergi dairesine beyanname verilecektir.

2021 yılında söz konusu verginin mükellefiyeti başladığından, her hangi bir idari düzenleme yapılmaması durumunda, 2020 yılına ilişin beyannamelerin 2021 yılının Şubat ayında verilmesi gerekmektedir.

 

7. Verginin Ödeme Süresi Nedir?

Vergi dairesi tarafından tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte Vergi dairesine ödenecektir.

 

8. Örnek:

Bir kişi 3 adet konuta sahiptir ve bunların emlak vergisi değerleri 3.000.000 TL, 10.000.000 TL ve 20.000.000 TL’dir. Bu kişinin 2021 yılında ödeyeceği değerli konut vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

3.000.000 TL konutun, vergi değeri 5.000.000 TL’nin üzerinde olmadığı için söz konusu konut bu verginin konusu dışındadır.

Verginin konusuna giren 10.000.000 TL değerindeki konut ise muafiyet şartlarına belirtildiği üzere 20.000.000 TL tutarındaki konuta nazaran en düşük değere sahip ikinci konut olduğundan bu vergiden muaf olacaktır.

Mükellefin 20.000.000 TL vergi değerine sahip konutu için hesaplanacak değerli konut vergisi 122.500,00 TL  [((20.000.000 TL-10.000.000 TL)*0,01)+22.500,00 TL] olacaktır.

Söz konusu vergi 2021 yılının şubat ayında beyan edilecek ve aynı yılın şubat ve ağustos aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

 

 

09.11.2020

Saygılarımızla 

 

 

 

[1] 07.12.2019 tarihli ve 30971 Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

[2] 20.02.2020 tarih ve 31045 sayılı Resmi Gazete’de “Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.