Ülke Bazlı Rapor İle Ülke Bazlı Raporlamaya ilişkin Bildirim Formunun İdareye Verilmesinin Son Tarihi: 30.06.2021
Bilindiği üzere “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 4)” ile transfer fiyatlandırmasına ilişkin yeni belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.
Söz konusu düzenlemelerin yer aldığı sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafında 03.09.2020 tarih ve 09/02 no ile yayımlanmıştı.
Transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüğü yeni hali ile;
1. Ülke Bazlı Rapor:
Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin (ilk yıl için;2018 yılı) konsolide finansal tablolarına[1] göre toplam konsolide grup[2] geliri, 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun[3] Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi[4] veya vekil işletmesi[5] raporlanan hesap dönemini izleyen hesap dönemi sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlayacak ve elektronik ortamda idareye sunacaktır.
İlk ülke bazlı rapor 2019 hesap dönemi için, 31.12.2020 tarihine kadar idareye sunulacaktı. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 22.02.2021 tarihli ve TF-3/2021-1 sayılı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Sirküler/3 ile;
Buna göre Nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi Türkiye’de bulunmayan çok uluslu işletme gruplarının ülke bazlı raporları idareye sunacağı son tarih 30.06.2021’dir.
Ancak nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin Türkiye’de bulunmamasına rağmen söz konusu tutarsal eşiğin sağlanması koşuluyla Türkiye’deki mukim işletmenin ülke bazlı raporu idareye sunacağı durumlar mevcuttur.
Bu durumlar;
1. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede, ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluğun bulunmaması,
2. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması ve İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın olması ancak ülke bazlı rapor bilgilerinin paylaşımına ilişkin yürürlükte olan bir yetkili makam anlaşmasının bulunmaması,
3. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması, İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın ve ayrıca ülke bazlı raporların değişimine ilişkin yetkili makam anlaşmasının olması, ancak bilgi paylaşımında sistemik bir hata olması.(örneğin; diğer ülke idaresinin ülke bazlı raporun otomatik değişiminin askıya alması veya raporun idareye sunulmaması)
Bu durumlarda çok uluslu işletmeler grubunun nihai işletmesi Türkiye’de bulunmayan Türkiye’deki bir şirket söz konusu raporu 30.06.2021 tarihine kadar İdareye çok uluslu işletme grubu adına sunacaktır. Bu sebeple nihai ana işletmesi yurt dışında olan Türkiye’ de ki şirketlerin söz konusu durumu nihai ana işletmeleri ile paylaşmaları önemlidir.
Ülke bazlı rapor bilgileri Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı olarak diğer ülke vergi idareleri ile paylaşılabilecektir.
Listeye aşağıdaki linkte yer alan OECD’ye ait internet sitesi üzerinden ulaşabilmektedir.
Gönderim için Başkanlığın https://btrans.gib.gov.tr/btrans/index.html internet adresinde yer alan uygulaması kullanılacaktır.
Mükelleflerin, BTRANS ile veri gönderebilmeleri için öncelikle kullanıcı kodu, şifre ve parola almaları gerekmektedir. Bunun için Başkanlığın Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığına ıslak imzalı bir dilekçe gönderilerek kullanıcı kodu, şifre ve parola talep edilecektir. Gönderilecek dilekçelerinde mükellefler ne amaçla veri gönderimi gerçekleştirmek istediklerini belirtecek, bu şekilde verilecek kullanıcı koduna göre göndermek istedikleri veri formatına uygun tanımlamalar yapılacaktır.
2. Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim Formu:
Yukarıda yer verdiğimiz kapsama giren çok uluslu işletmeler grubu üyeleri tarafından; nihai ana işletme veya vekil işletme olup olmadıkları ve grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağı ile hesap dönemi hakkındaki bilgiler, her yıl, raporlanacak hesap dönemini takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar İnternet Vergi Dairesinde yer alan açıklamalara uygun şekilde “ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu” doldurularak elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilecektir.
Buna göre 01.01.2019 - 31.12.2019 hesap döneminde konsolide grup geliri 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubuna dahil Türkiye ki şirketlerin, grubun 2020 yılı hesap dönemi bilgilerini içeren raporunu, grup adına hangi işletme tarafından raporlanacağını ve diğer bilgileri 30.06.2021 tarihine kadar İdareye bildirmeleri gerekmektedir.
“Ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu” ve “Ülke bazlı rapor”, mükellefler tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirleri aracılığıyla da gönderilebilecektir.
Saygılarımızla,
[1] Konsolide Finansal Tablo: Çok uluslu işletmeler grubunun TMS/TFRS, BOBİ FRS, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile benzeri standartlar uyarınca hazırlanmış finansal tablolarını ifade etmektedir.
[2] Grup: Ortaklık ya da kontrol ilişkisi aracılığıyla bağlı olan ve yürürlükteki muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da gruptaki herhangi bir işletmenin hisseleri borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan işletmelerin tümünü ifade eder.
[3] Çok Uluslu İşletmeler Grubu: Farklı ülkelerde mukim olan iki veya daha fazla işletmenin dahil olduğu grubu veya bir işletmenin başka bir ülkede mukim iş yeri veya daimî temsilcisi aracılığıyla faaliyette bulunmasından dolayı vergiye tabi olması nedeniyle oluşan grubu ifade eder.
[4] Nihai Ana İşletme: Çok uluslu işletmeler grubunun, işletmenin mukim olduğu ülkede uygulanan muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da hisseleri, mukim olduğu ülkede borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan hâkim işletmesini ifade eder.
[5] Vekil İşletme: Çok uluslu işletmeler grubu tarafından nihai ana işletmeye yegâne vekil olarak tayin edilmiş ve ülke bazlı raporu çok uluslu işletmeler grubu adına sunacak olan işletmeyi ifade eder.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.