Duyuru

Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirim Süresi İle Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Beyan Süresi 31.12.2021'de Sona Eriyor

 

7256 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’na “Geçici Madde 93” eklenmiş ve daha önce 7186 sayılı Kanun’da yer alan “Varlık Barışı” uygulaması bazı farklılıkları içermek suretiyle yeniden getirilmişti.

 

İlgili Kanun hükmü gereğince;

  • Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması,
  • Yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, döviz, altın, menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına alınabilmesi imkanı sağlanmıştı.

Bu kapsamda;

  • Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31.12.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirmesi ve bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilmesi durumunda, yurt dışında hangi tarih itibariyle sahip olunduğuna bakılmaksızın, bu varlıklar kişiler tarafından serbestçe tasarruf edilebilecektir.

 

  • Yurtdışında bulunan varlıklar, yine yurtdışında bulunan banka veya finans kurumlarından kullanılan ve 17.11.2020 tarihi itibariyle yasal defterlerde yer alan kredilerin en geç 31.12.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) kapatılmasında kullanılabilecektir. Bu taktirde yasal defterlerde yer alan borç kapatılabilecektir. Borcun ödemesinde kullanılan bu varlıkların ayrıca Türkiye’ye getirilme şartı aranmayacaktır.
  • Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defterlerde yer alamayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası ile taşınmazların 31.12.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) bağlı bulunulan vergi dairesine beyan edilmesi durumunda bu varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecektir.
  • Defter tutan mükelleflerce, Türkiye’ye getirilen varlıklar ile gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defterlere kaydedilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerine dahil edilebileceği gibi, aynı varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerinden çekilebilecektir.
  • Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler kanuni defterlere kaydedilen varlıklar için bilançonun pasifinde özel fon hesabı açacaklardır. Söz konusu hesap serbestçe tasarrufa konu edilebilecek, sermayeye eklenebileceği gibi ortaklara da dağıtılabilecektir. Söz konusu hesap tasfiye, birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilenmeyeceği gibi bu tutar ortaklara vergisiz olarak dağıtılabilecek, ayrıca gerçek kişi ortaklar ile kurumlar vergisi mükellefi olan ortaklar tarafından elde edilen bu tutarlarda vergilenmeyecektir.
  • Kayıtlara alınan varlıkların daha sonra elden çıkartılmasından doğan zarar gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.
  • Yurt dışında bulunan bildirime konu varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şartıyla, bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

 

  • Bildirilen varlıkların değeri üzerinden herhangi bir vergi hesaplanmayacak ve ödenmeyecektir.

 

Konu ile ilgili olarak detaylı açıklamalarımızın yer aldığı sirkülerimiz 01.12.2020 tarih ve 12/01 no ile müşavirliğimiz tarafından yayımlanmıştı.

 

Söz konusu uygulamanın süresinin, yeni bir düzenleme olmaması durumunda, 31.12.2021 tarihinde sona ereceğini hatırlatmak isteriz.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.