Mayıs Ayında Yerine Getirilmesi Gereken Yükümlülüklere İlişkin Hatırlatmalar!
04.05.2023
Duyuru
05/01
Mayıs Ayında Yerine Getirilmesi Gereken Yükümlülüklere İlişkin Hatırlatmalar!
Vergi Dairelerine her ay düzenli olarak verilen bildirim ve beyannamelerin haricinde diğer bazı yükümlülüklerin de Mayıs ayı içinde yerine yetirilmesi gerekmektedir.
Gelir/Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından Gelir/Kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturularak mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılmaktadır.
Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdırmaları gerekmektedir. Vergi levhalarının işyerine asılması zorunlu olmayıp internet vergi dairesinden yazdırılarak işyerinde bulundurulması zorunludur.
Bu şekilde alınan vergi levhalarının ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılması veya tasdik ettirilmesine gerek yoktur. İnternet vergi dairesinden alınan vergi levhası üzerinde yer alan, onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Meslek mensuplarının vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmaları da gerekmemektedir.
Vergi levhalarının işyerinde bulundurulmadığının tespiti halinde her bir tespit için özel usulsüzlük cezası (2023 yılı için 1.100,00 TL) kesilecektir.
-Yabancı sermayeli şirket ve şubeler faaliyetlerine ilişkin E-TUYS’ta yer alan EK-1 Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formundaki alanları yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar kullanıcı vasıtasıyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini sağlarlar.
-İrtibat büroları, her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ekinde yer alan EK-4 İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu’nu ve ekli belgelerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderirler. Bu formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarının, süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilir.
Ayrıca Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler;
1) Şirkete yabancı bir yatırımcının iştirak etmesi veya
2) Şirketin yaptığı sermaye artışına şirket dışındaki bir yabancı yatırımcının iştirak etmesi suretiyle
hisse devrinin gerçekleşmesi ve şirketin Kanun kapsamına girmesi halinde, E-TUYS’ta yer alan “Yatırımcı”, “Ortak Listesi” ve varsa “Bağlı İştirakleri” alanlarındaki bilgileri, hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde, kullanıcı vasıtasıyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini sağlarlar.
Saygılarımızla,
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.