Transfer Fiyatlandırması Dokümantasyon Yükümlülüğü Kapsamında Ülke Bazlı Raporun 2024 Yılı Sonuna Kadar İdareye Sunulması Gerekmektedir.
Duyuru
12/01
13.12.2024
Konu:
Transfer Fiyatlandırması Dokümantasyon Yükümlülüğü Kapsamında Ülke Bazlı Raporun 2024 Yılı Sonuna Kadar İdareye Sunulması Gerekmektedir.
Bilindiği üzere “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 4)” ile transfer fiyatlandırmasına ilişkin yeni belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.
Söz konusu düzenlemelerin yer aldığı sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafında 03.09.2020 tarih ve 09/02 no ile yayımlanmıştı.
Transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüğü yeni hali ile;
Ülke Bazlı Rapor:
Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin konsolide finansal tablolarına[1] göre toplam konsolide grup[2] geliri, 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun[3] Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi[4] veya vekil işletmesi[5] raporlanan hesap dönemini izleyen hesap dönemi sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlayacak ve elektronik ortamda Gelir İdaresi’ne sunacaktır.
Örneğin; 2023 hesap dönemi ile ilgili olarak çok uluslu işletmeler grubunun konsolide grup geliri 2022 hesap dönemi için 750 milyon Avro veya üzerinde olması durumunda 2023 hesap dönemi için ülke bazlı rapor hazırlanacak ve 2024 yılı sonuna kadar İdareye elektronik ortamda sunulacaktır.
Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin Türkiye’de bulunmadığı durumlarda 750 milyon Avro (dahil) tutarsal eşiğinin aşılması ve aşağıda yer verilen koşullardan birinin gerçekleşmesi halinde Türkiye’de mukim işletme (çok uluslu işletme grubunun Türkiye’de birden fazla işletmesi bulunması durumunda diğerleri adına biri), ülke bazlı raporu elektronik ortamda İdareye kendisinin sunacağını özellikle belirtmek isteriz.
Belirlenen koşullar üç şekilde sınıflandırılmıştır:
a) Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede, ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluğun bulunmaması,
b) Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması ve İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın olması ancak ülke bazlı rapor bilgilerinin paylaşımına ilişkin yürürlükte olan bir yetkili makam anlaşmasının bulunmaması,
c) Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması, İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın ve ayrıca ülke bazlı raporların değişimine ilişkin yetkili makam anlaşmasının olması, ancak bilgi paylaşımında sistemik bir hata olması.
Ülke bazlı rapor bilgileri Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı olarak diğer ülke vergi idareleri ile paylaşılabilecektir.
Listeye aşağıdaki linkte yer alan OECD’ye ait internet sitesi üzerinden ulaşabilmektedir.
Gönderim için Başkanlığın https://btrans.gib.gov.tr/btrans/index.html internet adresinde yer alan uygulaması kullanılacaktır.
Mükelleflerin, BTRANS ile veri gönderebilmeleri için öncelikle kullanıcı kodu, şifre ve parola almaları gerekmektedir. Bunun için Başkanlığın Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığına ıslak imzalı bir dilekçe gönderilerek kullanıcı kodu, şifre ve parola talep edilecektir. Gönderilecek dilekçelerinde mükellefler ne amaçla veri gönderimi gerçekleştirmek istediklerini belirtecek, bu şekilde verilecek kullanıcı koduna göre göndermek istedikleri veri formatına uygun tanımlamalar yapılacaktır.
Saygılarımızla,
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.