MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARININ FİNANSMANINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI
MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARININ FİNANSMANINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI
31.12.2015 tarih ve 29580 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6655 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1’inci maddesi ile 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunun 29’uncu maddesine (z) bendi eklenmiş olup, söz konusu düzenleme ile sanayi sicil belgesine haiz işletmelerin münhasıran imalat faaliyetinde kullanmak üzere kullanmış oldukları krediler için banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnası getirilmiştir. Bu yeni istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 29.03.2016 tarih ve 29668 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 90 Seri No’lu Gider Vergileri Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Gündemimizin konusu istisna uygulamasına ilişkin temel noktaları açıklamak ve özetlemektir.
İstisnadan sanayi sicil belgesine haiz olan gerçek veya tüzel kişilik bünyesinde faaliyette bulunan tüm sanayi işletmeleri yararlanabilecektir.
İstisna kapsamında kredi verebilecek kuruluşlar 5411 sayılı Bankacılık Kanununa veya özel kanunlarına göre kurulan bankalar ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca faaliyet gösteren finansman şirketleri olarak sayılmıştır.
İstisnadan yararlanabilmek için makine ve teçhizatın yalnızca imalat ve üretim işlerinde kullanılabilecek nitelikte ve doğrudan doğruya üretim ile ilgili olması gerekmektedir. Büro malzemeleri, demirbaşlar, trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilen taşıt araçları istisna kapsamına girmemektedir.
İstisnadan yararlanabilmek için makine ve teçhizatın yeni, diğer bir ifade ile daha önce kullanılmamış olması gerekmektedir.
Tescile tabi motorlu taşıtların alımı için kullanılan krediler istisna kapsamında olmayıp Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre ilgili odalar tarafından tescil edilen iş makineleri dolayısıyla kullanılan krediler istisna kapsamında yer almaktadır.
Makineyle birlikte alınan ve makinenin ayrılmaz parçası niteliğinde olan aksamlar istisna kapsamında olup, makineden ayrı olarak alınan eklentiler ve makineyle birlikte alınsa dahi yedek parçalar istisna kapsamında değildir.
İstisna kapsamında kredi kullanmak isteyen sanayi işletmeleri sanayi sicil belgesi ile makine ve teçhizat alımına ilişkin proforma fatura veya kredi başvuru tarihinden önceki yedi gün içinde düzenlenmiş satış faturasının birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna ibraz edeceklerdir.
İstisna kapsamında kredi kullanmak isteyen sanayi işletmelerinin, sanayi sicil belgesinin bir örneğini kredi başvurusu ile birlikte finans kuruluşuna ibraz etmeleri gerekmektedir.
Yeni kurulan ve henüz sanayi sicil belgesi almamış olan sanayi işletmeleri ile sanayi sicil belgesinde yer almayan bir imalat ve üretim alanında faaliyette bulunacak sanayi işletmelerince imalat ve üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınan yeni makine ve teçhizatın finansmanı için kullanılan krediler dolayısıyla da kredinin kullanıldığı tarihten itibaren istisnadan yararlanılabilmesi mümkündür. Bu şekilde istisna kapsamında kredi kullanmak isteyen işletmelerin, işletmenin kuruluşuna ya da üretim değişikliğine dair Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesinin birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna ibraz etmesi gerekmektedir. Ancak, bu şekilde kullanılan kredilerde, istisnanın baştan itibaren geçerli sayılabilmesi için ilk defa alınacak sanayi sicil belgesinin veya üretim konusu değişikliğini içeren yeni sanayi sicil belgesinin bir örneğinin, her halükarda kredinin kapandığı tarihi aşmamak kaydıyla, kredi kullanım tarihinden itibaren dört ay içinde kredi kullanılan finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sanayi sicil kaydı için kapasite raporu istenen işletmelerce istisna kapsamında kullanılan kredi ile alınan makine ve teçhizatın bulunduğu kapasite raporunun bir örneğinin, her halükarda kredinin kapandığı tarihi aşmamak kaydıyla, dört ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir.
İstisna uygulanacak kredi tutarı, yurt içi alımlarda satış faturasında yer alan vergiler dahil tutarı; ithalatta ise ithalat işlemine ilişkin ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar ile ihracatçının düzenlediği fatura ve benzeri belgede yer alan bedel toplamını aşamaz.
İstisna hükümlerine riayet edilmeden istisna kapsamında kredi kullandırılması veya belgelerin öngörülen sürelerde eksiksiz olarak finans kuruluşuna ibraz edilmemesi halinde kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.
25.07.2016
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.