Gündem

MAL İHRACI VE YOLCU BERABERİ EŞYA İHRACI KAPSAMINDA DÜZENLENECEK FATURALAR ARTIK E-FATURA OLARAK DÜZENLENECEK.

MAL İHRACI VE YOLCU BERABERİ EŞYA İHRACI KAPSAMINDA DÜZENLENECEK FATURALAR ARTIK E-FATURA OLARAK DÜZENLENECEK.

 

Bilindiği üzere 454 ve 461 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura uygulamasına kayıtlı ve KDV Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında işlem yapan mükelleflere, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren bu işlemlerinde e-fatura düzenlemeleri zorunluluğu getirilmişti.

Dolayısıyla 01.01.2017 tarihinden itibaren;  mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında düzenlenecek faturaların artık e-fatura olarak düzenlemesi gerekmektedir. 

Gelir İdaresi Başkanlığı www.efatura.gov.tr  internet adresinde yukarıda belirtilen ihracat işlemlerinde e-fatura uygulamasına ilişkin “E-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu” yayımlamıştır.

Uygulama ile ilgili bazı özellikli konuları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz :

  • E-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar uygulamadan faydalanabileceklerdir.
  • Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile çıkan faturalar e-fatura ihracat faturası şeklinde düzenlenecek, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde çıkmayan faturalar eskisi gibi kağıt veya gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura olarak düzenlenecektir. Bu kapsamda hizmet ihracına ait faturaların da kağıt ortamda yada e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında düzenlenecek faturalardan; verginin alıcıya iade edilmesi usullerinden yalnızca “yetki belgesine sahip aracı kurumlar tarafından iade yöntemini” seçen mükellefler bu faturalarını e-fatura olarak düzenleyeceklerdir. (Diğer şekilde yapılan iadelerde; İadenin gümrükten çıkarken alınması, iadenin gümrük çıkışından sonra alınması, verginin elden iadesi, iadenin avans olarak ödenmesi şeklinde yapılan yolcu beraberi eşya satışlarında e-fatura düzenlenmeyecektir)
  • Serbest Bölge İşlem Formu, Transit Ticaret Formu vb. ekinde yer alan ihracat faturaları e-fatura kapsamında değildir. Ancak Serbest Bölgedeki firma yada Transit Ticaret yapılan firma e-fatura kapsamında ise faturalar e-fatura olarak düzenlenecektir.
  • Düzenlenecek ihracat faturalarında alıcı bilgileri yanında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve iletişim bilgilerine de yer verilecektir. Faturalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünecektir.
  • GİB Portal uygulaması yeterli mobiliteye sahip olmadığından ve manuel olarak ihracat ve yolcu beraberi eşya faturasına ilk etapta destek veremeyeceğinden kullanımı tavsiye edilmemekle beraber portal yönteminde yükleme modülü ile ihracat ve yolcu beraberi eşya ihracında e-fatura düzenlenmesinde bir engel bulunmamaktadır. Ancak kılavuzda bu yöntemi kullananlara alternatif yöntemleri değerlendirmesi önerilmektedir.

 16.11.2016

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.