PAY PİYASASI’NDA İŞLEM GÖREN BÜTÜN ŞİRKETLERE ELEKTRONİK GENEL KURUL YAPMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ.
09.02.2016
PAY PİYASASI’NDA İŞLEM GÖREN BÜTÜN ŞİRKETLERE ELEKTRONİK GENEL KURUL YAPMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 04.02.2016 tarih ve 4/117 sayılı Kararı ile Pay Piyasası’nda işlem gören bütün ortaklıklar açısından (Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç) MKK tarafından sağlanan elektronik ortam üzerinden genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması zorunluluğu getirilmiştir.
Pay Piyasası’nda işlem gören ortaklıklardan (Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç) esas sözleşmelerinde hüküm bulunmayanların, Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik’in 5’inci maddesinin birinci fıkrasındaki hükme esas sözleşmelerinde yer verilmesi amacıyla hazırlanacak esas sözleşmelerine uygun görüş verilmesi amacıyla Kurul’a başvurması ve esas sözleşme değişikliğinin yapılacak ilk genel kurul toplantısında yapılması zorunludur.
Konuya ilişkin esas sözleşme değişikliklerinin ilk genel kurulda yapılacak olması, hak sahiplerinin genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılmaları için gerekli olan sistemin kurulması ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 04.02.2016 tarihli 2016/4 bülteninde yayımlanan 04.02.2016 tarih ve 4/117 sayılı Kararı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Kurul’un 04.02.2016 tarih ve 4/117 sayılı Kararı:
ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ’NİN UYGULANMASINA İLİŞKİN DUYURU
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1527 nci maddesi uyarınca, 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik”in (Yönetmelik) 01.10.2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması payları borsaya kote edilmiş şirketler açısından zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca, Yönetmelik’in 5 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, elektronik genel kurul sistemini uygulayacak ortaklıkların esas sözleşmelerinde, Yönetmelik’in aynı maddesinde belirtilen hükmün genel kurul toplantılarının düzenlendiği maddelerden biri içerisinde yer alması zorunludur. Anılan düzenlemeler çerçevesinde Kurulumuzun 21.02.2013 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan duyurusunda Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından payları kayden izlenen ortakların elektronik genel kurul yapmalarına ilişkin hususlar kamuyla paylaşılmıştır.
Bunun yanı sıra, Borsa İstanbul A.Ş.’nin (Borsa) Kotasyon Yönergesi (Yönerge) 31.08.2015 tarihinde Borsa internet sitesinden yayınlanmış olup, Yönerge yeni Pay Piyasası Alım Satım Sistemi’nin devreye girdiği 30.11.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yönerge uyarınca, Pay Piyasası; Yıldız Pazar, Ana Pazar, Gelişen İşletmeler Pazarı, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı, Nitelikli Yatırımcı İşlemler Pazarı ile Yakın İzleme Pazarı’ndan oluşmaktadır. Dolayısıyla payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç payları Pay Piyasası’nda işlem gören bütün ortaklıkların payları Borsa’ya kote edilmektedir.
Bu kapsamda,
a) Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç olmak üzere payları Pay Piyasası’nda işlem gören bütün ortaklıklar açısından MKK tarafından sağlanan elektronik ortam üzerinden genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması zorunludur.
b) Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç olmak üzere payları Pay Piyasası’nda işlem gören ortaklıklardan esas sözleşmelerinde hüküm bulunmayanların, Yönetmelik’in 5 inci maddesinin birinci fıkrasındaki hükme esas sözleşmelerinde yer verilmesi amacıyla hazırlanacak esas sözleşmelerine uygun görüş verilmesi amacıyla Kurul’a başvurması ve esas sözleşme değişikliğinin yapılacak ilk genel kurul toplantısında yapılması zorunludur. Konuya ilişkin esas sözleşme değişikliklerinin ilk genel kurulda yapılacak olması, hak sahiplerinin genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılmaları için gerekli olan sistemin kurulması ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.