TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDEN ALINAN FATURALARDA KDV UYGULAMASI:
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDEN ALINAN FATURALARDA KDV UYGULAMASI:
KDV Kanununun Geçici 20.Maddesine göre ; 4691 sayılı Kanun kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgelerinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerindeki girişimcilerin gelir ve kurumlar vergisi istisnasından yararlandıkları süre içerisinde sadece bu bölgelerde ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV den istisna edilmiştir.
Konuyla ilgili açıklamalar, tanımlamalar ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar KDV Genel Uygulama Tebliğinde yer almaktadır.
Tebliğde; güncelleme dışında bir yazılımla ilgili olarak verilen bakım, destek (otomasyon) hizmetlerinin, bu bölgelerde üretilse dahi, oyun programları, network uygulamaları gibi yazılımların, işlevlerini yerine getirmek için yazılım kullanan ürün, aygıt, eşya vb. donanımlar ile bu donanımlara ilişkin hizmetlerin, web sitesi aracılığıyla verilen reklam hizmetleri ve ar-ge çalışmaları kapsamında yer alan teslim ve hizmetlerin istisna kapsamında değerlendirilmeyeceği açıklıkla belirtilmiştir.
İstisna kapsamında girmeyen bir hizmetin veya teslimin istisna şeklinde fatura edilmesi halinde, satıcının yanında alıcı firmanın da KDV açısından sorumlu tutulabilme ihtimalinin olabileceğine dikkat edilmesinde fayda bulunmaktadır. Örneğin; daha önce satılan bir yazılımla ilgili olarak periyodik bakım, destek gibi hizmet bedellerinin “güncelleme”adıyla KDV siz fatura edilmesi hali daha sonra incelemelerde tespit edilirse, alıcı firma bu KDV den sorumlu tutulabilecektir. Zira, KDV Genel Uygulama Tebliğindeki müteselsil sorumluluktan kurtulmak için işlemin KDV dahil toplam bedelinin banka sistemi aracılığıyla ödenmesi şartı tam olarak yerine getirilmemiş olmaktadır. Kaldı ki; alıcı bakım, destek hizmetinin “güncelleme” adıyla fatura edilmesini de bilerek kabullenmiştir. Öte yandan, bu şekilde düzenlenmiş bir faturanın Vergi Usul Kanununun kaçakçılık suçları ile ilgili 359.Maddesine göre muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olduğu iddiası da gelebilir. Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeleri düzenleyenlerin yanında kullananlar da anılan Maddeye göre ceza kapsamındadır.
01 Kasım 2016
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.