2022 Yılı İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Doğan KDV İade Taleplerinin En Geç Kasım 2023 Dönemi KDV Beyannamesi İle Yapılması Gerekmektedir.
Katma Değer Vergisi Kanunun 29 maddesinin ikinci fıkrasına göre;
Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup, indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin
-Vergi ve sosyal sigorta prim borçlarına,
-Genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına,
-Döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin %51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına yıl içinde mahsup edilebilmektedir.
Ayrıca yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.
İndirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı geçici 10 uncu maddesi (Prefabrik yapı ile konteynerler teslimleri) ve Karar eki (II) sayılı listenin 28, 29, 31 ve 34 üncü sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan KDV iadeleri, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılabilmektedir.
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “III / B-3.3. Yılı İçince İade Edilemeyen Vergilerin İadesi” başlıklı bölümünde indirimli orana tabi işlemlerde iade talebinin; en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV Beyannameleri ile yapılabileceği belirtilmiştir.
Bu sebeple, 2022 yılı indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacaklarının yıl içinde mahsup edilmeyen kısmının 2023 yılının Kasım ayına ait KDV beyannamelerinde (Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin yılın sonuna kadar verilen düzeltme beyannameleri dahil) talep edilmesi gerekmektedir.
2023 yılı Kasım ayına ait KDV beyannamelerinde iade hakkını kullanmayan mükelleflerin, daha sonra düzeltme beyannameleri ile iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.
Ayrıca 2023 yılının Ocak-Kasım dönemlerinde usulüne uygun olarak iade talebinde bulunan mükelleflerin de talep edilen iade tutarını artırmak amacıyla, sonraki yıllarda bu dönemlere ilişkin düzeltme beyannamesi vermek suretiyle iade talebinde bulunmaları mümkün olamayacaktır.
Ancak izleyen yıl içerisinde talep edilen iade tutarının, aynı yıl içerisinde düzeltme beyannamesi ile artırılması mümkün olup bu şekilde artırılan kısmın iadesi münhasıran vergi inceleme raporuna göre yerine getirilecektir.
İndirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2022 yılı için 25.700,00 TL olarak belirlendiğinden bu tutarı aşan kısmın iadesi istenebilecektir.
Yukarıda belirttiğimiz hususlara ilave olarak 15.02.2019 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 23 seri no.lu KDVGUT ile 2019 ve sonraki yıllara ait indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade talep süresi değişmemekle birlikte, iade talebi dolayısıyla istenen bilgi ve belgelerin (standart iade talep dilekçesi, indirim listesi, yüklenim listesi vb.) de bu süre içinde vergi dairesine verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Örnek 1: (M) İnşaat Ltd. Şti. 2022 yılında teslim ettiği indirimli orana tabi konutlarla ilgili olarak vermiş olduğu 2023/Kasım beyannamesine ilişkin 439 kodlu satırda 500 bin TL “İadeye Konu Olan KDV” beyan etmiştir. (M) İnşaat Ltd. Şti., 27.12.2023 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve diğer belgeleri ibraz ederek artırımlı teminat vermek suretiyle iade talebinde bulunmuştur.
Buna göre, (M) İnşaat Ltd. Şti., 2022 yılındaki indirimli orana tabi işlemlerinden kaynaklanan KDV iadesini süresi içinde usulüne uygun olarak talep ettiğinden, iade talebi vergi dairesi tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.
Örnek 2: (Y) Gıda A.Ş., 2022 yılında yaptığı indirimli orana tabi teslimlerinden doğan KDV iadesini 2023/Temmuz beyannamesinin "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosundan 439 kodlu satırı seçerek beyan etmiştir. Mükellef 15.11.2023 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve belgeleri ibraz etmiş ancak bu iade talebine ilişkin yüklenilen KDV listesini vermemiştir. Mükellef, yüklenilen KDV listesini 15.02.2024 tarihinde sisteme girmiştir.
Buna göre, (Y) Gıda A.Ş. KDV iade talebini süresinde beyan etmekle birlikte, yüklenilen KDV listesini süresinde (31.12.2023 tarihine kadar) sisteme girmediğinden mükellefin iade talebi reddedilecektir.
İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. Danıştay 4. Dairesi’nin 20.09.2021 tarihli ve E.2020/4433, K.2021/4218 sayılı Kararı ile de iade uygulamasına ilişkin idari düzenleme aynen onanmıştır.
12.10.2023
Saygılarımızla.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.