Sirküler

25 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği yayımlandı.

Yıl: 
2012
 
 
 
 
 
 
SİRKÜLER
10/04
 
12/10/2012
 
 
KONU:
 
* 25 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği yayımlandı.
 
 
11 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 25 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile yapılan düzenleme ve açıklamalar aşağıdaki başlıklarla özetlenebilir:
 
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na (ÖTVK) ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların mevcut vergi tarifesine göre ÖTV uygulanarak teslim edildikten sonra bu listeye tabi olmayan malların imalinde kullanılmak üzere teslimi halinde Bakanlar Kurulunca belirlenen oranla vergi yeniden hesaplanarak aradaki fark mükellefe iade edilecektir.
 
9 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında sözkonusu oranlar belirtilmiştir.
 
5015 sayılı Kanun’un 2. Maddesindeki madeni yağlar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu düzenlemelerden yararlanılamayacaktır.
 
Diğer taraftan aynı karar uyarınca (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların aynı cetvelde yer alan ÖTV si daha düşük malların imalinde kullanılması halinde aradaki vergi farkı da iade edilebilecektir. ( 5015 sayılı Kanunun 2. Maddesindeki madeni yağlar bu düzenlemenin de kapsamı dışındadır)
 
Yine 2012/3792 sayılı Karar uyarınca;(I) sayılı listenin (B) cetvelindeki baz yağların vergi uygulanarak teslim edildikten sonra yine aynı maddede GTİP leri ile yer alan malların imalinde kullanılması ve imal edilen malların ihraç edilmesi yada ihraç kaydıyla teslim edilerek ihracının gerçekleşmesi halinde Karar ile belirlenen tutar ile daha önce ödenen vergi arasındaki fark iade edilebilecektir.
 
Yukarıda sayılanlar mahsuben yada nakden iadelerin tamamı vergi incelemesine sevk edilecektir.
 
Yeni düzenlemeler 9 Ekim 2012 tarihinden itibaren geçerlidir.
 
Uygulamaya yönelik usul ve esaslar ile açıklamalar 11 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan sözkonusu genel tebliğde yer almakta olup, sirkülerimiz ekindedir.
 
Daha önce; verginin tecil ve terkini şeklindeki uygulama böylece terk edilmiş, verginin önce ödenip sonra iade alınması uygulamasına geçilmiştir.
 
Saygılarımızla,
 
EkBoyut
SİRKÜLER-10-04-25 Seri No'lu ÖTV Genel Tebliği yayımlandı.docx 176.34 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.