Sirküler

Anayasa Mahkemesi’nin yatırım indirimini sınırlayan hükmü iptal kararı 2011 yılı için de geçerli olacaktır.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
03/05
 
23/03/2012
 
 
KONU :
* Anayasa Mahkemesi’nin yatırım indirimini sınırlayan hükmü iptal kararı 2011 yılı için de geçerli olacaktır.
 
 
ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YATIRIM İNDİRİMİNİ SINIRLAYAN HÜKMÜ İPTAL KARARI 2011 YILI İÇİN DE GEÇERLİ OLACAKTIR:
 
20.02.2012 tarih ve 02/02 sayılı  sirkülerimizde belirttiğimiz üzere; yatırım indiriminin kullanımını kurum kazancının % 25 i ile sınırlayan yasal düzenleme Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilmiş, 
yine aynı mahkeme iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağı güne kadar sözkonusu hükmün yürürlüğünün durdurulması kararı vermiştir. Yürütmenin durdurulması kararı
18 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
 
Buna göre; kazanç yetersizliği nedeniyle önceki yıllardan devreden yatırım indirimi tutarları % 25 ile sınırlı olmaksızın kurum kazancından indirilebilecektir. İptal kararının 2011 yılı için de uygulanması için vergi idaresinin görüşü beklenmekteydi.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın resmi internet sitesinde gelir vergisi mükellefleri için aşağıdaki duyuru yayımlanmıştır:
 
“16.03.2012 2011 Dönemi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Anayasa Mahkemesinin 09/02/2012 tarihinde vermiş olduğu Esas No: 2010/93 sayılı karar gereği (Yürürlüğü Durdurma) 2011 dönemi için Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi'nde Yatırım İndiriminden faydalanmak isteyen mükelleflerimizin yeniden düzenlenmiş Beyanname Düzenleme Programı'nı Gerekli Programlar bölümünden indirip kurmaları gerekmektedir. Bu tarihe kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini vermiş ve beyannamesinde Yatırım İndirimi bulunan mükelleflerimiz Düzeltme beyannamesi vereceklerdir.”
 
Bu duyurudan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve yürütmenin durdurulması kararını 2011yılı için de geçerli olarak kabul ettiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar kurumlar vergisi mükellefleri için henüz bir duyuru yapılmamış olsa da aynı anlayışın kurumlar vergisi mükelleflerinde de geçerli olması doğaldır. Buna göre; mükellefler 2011 yılına ilişkin olarak verecekleri kurumlar vergisi beyannamelerinde kurum kazancının % 25 i sınırlı olmaksızın yatırım indiriminden yararlanabileceklerdir. Dolayısıyla, ihtirazi kayıtla beyanname verip dava açmaya da gerek kalmamış görünmektedir.
 
Konuyla ilgili olarak aşağıdaki hususları ayrıca belirtmekte fayda görüyoruz:
 
1.  Kurum kazancı müsait olduğu halde yatırım indiriminin uygulanmaması yada eksik uygulanması durumunda, kullanılmayan yatırım indirimi tutarı hakkı kaybolmakta olup, bu tutardan daha sonraki yıllarda yararlanmak mümkün bulunmamaktadır.
 
2. Geçici vergi beyannamelerinde yatırım indiriminin % 25 le sınırlı uygulanması buna karşılık kurumlar vergisi beyannamesinde tam olarak indirimi sonucunda muhtemelen kurumlar vergisi beyannamelerinde iade geçici vergi çıkacaktır. Geçici vergi ödenmiş olmak kaydıyla yıllık beyannamede hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilmekte, mahsup edilemeyen kısım mükellefe talebi üzerine nakden yada mahsuben iade edilmektedir. Mahsup ve iade işlemleri 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “2” No’lu bölümüne göre yapılmaktadır.
 
3. Bilindiği gibi, yatırım indiriminden yararlanan kazançlar iki grupta toplanmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nun mulga 19. Maddesine göre yatırım indiriminden yararlanan kazançlarda diğer kurumlar vergili kazançlar gibi kar dağıtımı olmadığı sürece vergi tevkifatı yapılmazken, aynı Kanunun mulga Geçici 61. Maddesi kapsamındaki yatırım indiriminde ise dağıtılsın dağıtılmasın %19,8 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmakta ve kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği aya ilişkin muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmektedir.
 
Dolayısıyla, Mulga Geçici 61. Madde kapsamında yatırım indiriminden yararlananlar için bir yandan geçici vergi iadesi çıkarken öbür taraftan yatırım indirimi tevkifat tutarı artacaktır.
Tabiatıyla, fazla ödenen geçici verginin muhtasar beyanname ile beyan edilerek tahakkuk eden sözkonusu tevkifata mahsubunun talebi de mümkündür.
 
4. Dönem kazançları üzerinden hesaplanan verginin değişmesi; vergi karşılıklarından dolayı mali tabloları da etkileyecektir.
 
5. E.Beyanname ortamında düzenlenecek kurumlar vergisi beyanname düzenleme programındaki yatırım indirimi ile ilgili sınırlamanın da kaldırılması beklenmektedir.
 
Saygılarımızla.
 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.