Fatura ve amortisman sınırı ile VUK’ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.
SİRKÜLER
01/06
02/01/2013
KONU:
* Fatura ve amortisman sınırı ile VUK’ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.
FATURA VE AMORTİSMAN SINIRI İLE VUK’NDAKİ DİĞER BAZI TUTAR VE HADLER ARTTIRILDI:
Vergi Usul Kanunu’nda yeralan defter tutma, fatura düzenleme, amortisman ayırma, usulsüzlük cezaları gibi bazı düzenlemelere ilişkin maktu hadler ile asgari ve azami tutarları belirtilmiş olan parayla ödenecek ceza miktarları, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 2012 yılı için ilan edilen yeniden değerleme oranında (% 7,80) arttırılmıştır.
31 Aralık 2012 tarihli (4.Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 422 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 2013 yılında uygulanacak yeni hadler ve tutarlar açıklanmış olup, bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
Fatura Düzenlemeye İlişkin Had (800 TL):
Vergi Usul Kanununun 232. Maddesinde yer alan ve 770 TL olan fatura düzenleme sınırı 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 800 TL na yükseltilmiştir. Mükellefler, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 800 TL ve altında yaptıkları satışlar karşılığında, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi verebilecekler, bu tutarı aşan satışları için ise fatura düzenleyeceklerdir. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde bulunan çiftçilere, vergiden muaf esnafa yapılan satışlar için ise yukarıdaki sınıra bakılmaksızın fatura düzenlenme zorunluluğu bulunduğu unutulmamalıdır.
Amortisman Ayırmaya İlişkin Had (800 TL):
Vergi Usul Kanununun 313. Maddesinde yer alan ve doğrudan gider yazılabilecek alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlara ilişkin 770 TL olan tutar 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 800 TL na yükseltilmiştir. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren işletmede kullanılmak amacıyla alınan ve bedeli 800 TL’nın altında kalan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir. İktisadi veya teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu tutar topluca dikkate alınacak ve aşması halinde tamamı aktifleştirilecektir. 800 TL’nın üzerindeki alet, edevat, mefruşat ve demirbaş alışlarının aktifleştirileceği tabiidir.
422 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği aşağıda sunulmuştur.
Saygılarımızla,
Ek | Boyut |
---|---|
SİRKÜLER-01-06-Fatura ve amortisman sınırı ile VUK'ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.docx | 151.08 KB |
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.