Sirküler

Turist Rehberlerinin Vergilendirilmesine İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı.

SİRKÜLER

11/09

26/11/2015

 

KONU:

* Turist Rehberlerinin Vergilendirilmesine İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı.

TURİST REHBERLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:

19/11/2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 289 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde; rehberlik hizmeti veren turist rehberlerinin gelir vergisi yönünden vergilendirilmesine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

26/12/2014 tarihli ve 29217 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı maddesinde rehberler eylemli ve eylemsiz turist rehberleri olarak tanımlanmıştır.

Tebliğde turist rehberlerinin vergilendirilmesine ilişkin hususlar eylemli ve eylemsiz rehber ayrımına göre belirlenmiştir. 

Tebliğde yer alan başlıca düzenlemeler aşağıdadır.

Rehberlerin gelir vergisi karşısındaki durumu;

  • Eylemli Rehberler; Çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini ifade etmektedir.

Eylemli olarak turist rehberliği mesleğini fiilen yapanların, Gelir Vergisi Kanununun 66/5. maddesinde yer alna muafiyet hükümlerinden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Bun göre eylemli turist rehberlerinden faaliyetlerini kendi nam ve hesabına mutat meslek olarak süreklilik arz edecek şekilde fiilen yaptıkları vergi dairelerince tespit edilenler, Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazancının vergilendirilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde vergilendirmeye tabi tutulacaktır.

Turist rehberliği faaliyetini süreklilik arz etmeyecek şekilde yapanlar ise Gelir Vergisi Kanununun 82/4. Maddesi kapsamında (arızi olarak yapılan serbet meslek faaliyeti) değerlendirilir.

Diğer taraftan, eylemli olarak rehberlik hizmeti veren turist rehberlerinin Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde tanımlanan ücretin tüm unsurlarını taşıyacak şekilde bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak faaliyette bulunmaları halinde ise elde edilen gelir, ücret olarak değerlendirilecektir.

  • Eylemsiz Rehberler; Ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.

Bu durumdaki turist rehberlerinin, Vergi Usul Kanununun 155 inci maddesinde yer alan serbest meslek erbabında işe başlamanınbelirtilerinden sadece (4) numaralı bentte yazılı şartı taşıdıkları kabul edilir.

Bu nedenle bu kapsamdaki turist rehberlerinin Gelir Vergisi Kanununun 66/5. Maddesine göre gelir vergisi muafiyetinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Rehberlerden Hizmet Alanların Yapması Gereken Vergi Tevkifatı,

Gelir vergisi tevkifatı uygulaması açısından, her ne şekilde olursa olsun rehberlik hizmeti veren turist rehberlerine yapılan serbest meslek ödemeleri üzerinden tevkifat yapmakla sorumlu olanlarca, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (b) alt bendi hükmüne göre %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması zorunludur.

Diğer taraftan, ödemenin net tutar olarak belirlendiği durumlarda, tevkifat gayri safi tutar üzerinden yapılacaktır.

Belge Düzeni;

  • Eylemli Rehberler: Eylemli turist rehberliği faaliyetini süreklilik arz edecek şekilde yapanların serbest meslek makbuzu düzenlemeleri zorunludur.

Eylemli turist rehberleri söz konusu faaliyetlerini arızi nitelikte yerine getirirlerse, serbest meslek makbuzu düzenlenemeyecek olup, ödemeyi yapan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gider pusulası düzenlenmesi zorunlu tutulmuştur.

  • Eylemsiz Rehberler: Turist rehberlerinin muafiyet kapsamında bulunmaları halinde, serbest meslek makbuzu düzenlenemeyecektir. Bu durumda faaliyete ilişkin ödemenin, ödemeyi yapan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gider pusulası ile belgelendirilmesi ve turist rehberlerinin de gider pusulasını saklaması zorunludur.

Tebliğ sirkülerimiz ekindedir.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.