Sirküler

Vergi Kanunları ve diğer bazı Kanunlarda değişiklik yapan 6637 sayılı Kanun yayımlandı.

SİRKÜLER

04/05

07/04/2015

 

 

KONU:

* Vergi Kanunları ve diğer bazı Kanunlarda değişiklik yapan 6637 sayılı Kanun yayımlandı.

 

VERGİ KANUNLARI VE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPAN 6637 SAYILI KANUN YAYIMLANDI:

Bazı vergi kanunları ile diğer başka kanunlarda da değişiklik yapan 6637 sayılı Kanun 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup aşağıda sunulmuştur.

Yapılan değişikliklerden bazılarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

 

Nakdi Sermaye Artışına ve Kuruluştaki Nakdi Sermaye Ödemelerine Kurumlar Vergisi Avantajı:

1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere Kurumlar Vergisi Kanunu’nun kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından yapılacak diğer indirimlerin sayıldığı 10. Maddesine “ı” bendi eklenmiştir. ( 6337 sayılı Kanunun 8. Maddesi)

Madde ile; sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışlarında nakden ödenen sermaye tutarı üzerinden Merkez Bankası’nca açıklanan TL ticari kredilerin yıllık ağırlıklı ortalama faiz oranı dikkate alınarak ödendiği tarihten yıl sonuna kadar bir faiz hesaplaması yapılacak ve bunun yarısı kurum kazancından indirim konusu yapılacaktır. Yeni kurulan şirketlerde bu hesaplama ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden yapılacaktır.

Finans, bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar ile KİT ler bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.

Kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan tutar sonraki yıllara devir edilecektir.

Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılacaktır.

Nakit dışındaki sermaye artışları kapsam dışındadır. Birleşme, devir, bölünme nedeniyle yapılacak sermaye artışları, özsermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinde indirimden istifade edilemeyecektir.

Ayrıca; ortaklar veya (Kurumlar Vergisi Kanunu’nun örtülü sermaye ile ilgili 12. Maddesinde belirtilen) ortaklarla ilişkili kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları da indirim dışında tutulmuştur.

Madde ile ilgili olarak düzenlemeler yapma hususunda Bakanlar Kurulu’na geniş yetkiler verilmektedir.

Düzenleme 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, bu hükümlerden istifade etmeyi düşünenlerin sermaye artışı yada kuruluş işlemlerini bu tarih sonrasına bırakması gerekecektir.

Tabiatıyla, konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanacak genel tebliğin tereddütleri gidereceği ve uygulamaya açıklık getireceğini umuyoruz.

 

KDV ve ÖTV Kanunlarında Değişiklikler:

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 26. Maddesinde yer alan bazı uluslararası kuruluşlara yapılacak teslim ve hizmet istisnanın kapsamı genişletilmiş, bu kuruluşların TC vatandaşı olmayan yöneticilerine Türkiye’de yapılacak teslim ve hizmetlere de istisna getirilmiştir. (6337 sayılı Kanun Madde: 3)

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun diplomatik istisna ile ilgili 6. Maddesinin kapsamı da genişletilmiştir. (6337 sayılı Kanun Madde: 4)

KDV Kanunu’na eklenen Geçici 34. Madde ile; 4586 sayılı Petrolün Boru Hatları ile Transit Geçişine Dair Kanun kapsamında bulunan milletlerarası anlaşma hükümleri çerçevesinde KDV den istisna edilmiş olan transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonu gerçekleştirenlere yapılacak teslim ve hizmetler 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren KDV den istisna edilmiştir. (6337 sayılı Kanun Madde: 24)

 

Vergi Usul Kanunu İle İlgili Değişiklikler:

Kanunun 107/A Maddesine Maliye Bakanlığı’nca yapılacak elektronik tebligatların, muhatabın  elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacağı yönünde hüküm eklenmiştir. (6337 sayılı Kanun Madde: 5)

Kanuna elektronik yoklama ile ilgili 132/A Maddesi eklenmiştir. (6337 sayılı Kanun Madde: 6)

 

Çeşitli Destek ve Teşvikler:

Evleneceklere çeyiz hesabı açtırmaları halinde belli şartlar ve sınırlar dahilinde Devlet katkısı ödenecektir. (6337 sayılı Kanun Madde: 14)

Konut sahibi olmak üzere konut hesabı açtıranlara belli şartlar ve sınırlar dahilinde Devlet katkısı ödenecektir. (6337 sayılı Kanun Madde: 15)

Doğum yapan Türk vatandaşlarına doğum yardımı yapılacaktır. (6337 sayılı Kanun Madde: 16)

 

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.