Sirküler

Yemek Bedeline İlişkin SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sirküler

12/03

07.12.2022

Konu:

Yemek Bedeline İlişkin SGK Genelgesi Yayımlandı.

 

SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2022/20 sayılı genelge ile sigortalıların prime esas kazançlarından istisna tutulacak yemek bedeli tutarı 51,01 TL (Günlük) belirlenmişti.

Konunun SGK mevzuatı bakımından uygulanmasına ilişkin 2022/22 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge’ de yer alan açıklamaların özetine iş bu sirkülerimizde yer verilmiştir.

 

1. Sigortalılara İşyerinde Veya İşyerinin Müştemilatında Yemek Verilmesi Halinde Uygulama:

 

İşverenlerce işyerinde veya müştemilatında kendi imkanlarıyla yemek verilmesi amacıyla işverenler tarafından ödenen yemek bedelleri sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecektir. Yemek işyerinde veya müştemilatında verildiği sürece; yemeğin, bu yerlerde yapılarak veya dışarıdan getirilerek çalışanlara sunulmasının veya yine bu yerlerde yemek kartı/çeki/kuponu vb. araçlarla sağlanmasının bir önemi bulunmamaktadır.

 

2. İşverenlerce Sigortalılar İçin Üçüncü Kişilere Nakden Yapılan Yemek Ödemelerinde Uygulama:

 

İşverenlerce sigortalılar için işyeri veya müştemilatı dışında kalan yerlerde üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında fatura karşılığı nakden ödeme yapılması halinde günlük istisna tutarının (51,01 TL), fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

 

Örnek 1 : A işyeri işvereni çalıştırdığı sigortalısı için B Lokantasından yemek hizmeti almak için anlaşmıştır. A işyeri işvereni ay içinde 22 gün fiilen çalışan sigortalı için B lokantasına 2022/Aralık ayı için fatura karşılığı 1.200,00 TL yemek bedeli ödemiştir. B lokantasından yemek hizmeti alan sigortalı için yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 

51,01 (Günlük İstisna Tutarı) x 22 Gün = 1.122,22 TL (İstisna Tutarı)

1.200,00 TL – 1.122,22 TL = 77, 78 TL (Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli)

 

SGK tarafından daha önce yayımlanan 2020/20 sayılı Genelge’ de; “öte yandan, sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından (örneğin yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki karşılığında) gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi halinde, işverenlerce bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödenen fatura bedelleri prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.” açıklamasında bulunularak ayni menfaatlerin SGK primine tabi olmadığı belirtilmişti.

 

İlave olarak 5510 Kanunu’nun 80 inci maddesinde işverenlerce sigortalılara ayni (mal) olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın, prime esas kazançlara dahil edilmeyeceği hükme bağlanmış olmasına rağmen son yayımlanan 2022/20 sayılı Genelge’ de üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında fatura karşılığı nakden ödeme yapılması halinde günlük istisna tutarının (51,01 TL) aşan ödemelerin SGK primine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

 

3.İşverenlerce Sigortalılara Nakit Olarak Verilen Yemek Bedelinde Uygulama:

 

İşverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla, sigortalılara yemek bedeli adı altında nakden yapılan ödemelerin günlük istisna tutarının (51,01 TL), fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir. Aşan kısım SGK primine esas kazanca tabi tutulacaktır.

 

4.Sigortalılar İçin Üçüncü Kişilere Yemek Kuponu, Yemek Kartı, Yemek Çeki Vb. Araçlarla Fatura Karşılığı Ödenen Yemek Bedellerine İlişkin Uygulama:

 

Sigortalılar için üçüncü kişilere yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki vb. araçlarla fatura karşılığı yemek bedeli ödenmesi durumunda günlük istisna tutarının (51,01 TL) fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

 

Örnek 1 : A sigortalısı için 2022/Aralık ayında yemek kartına yemek bedeli adı altında 1.500,00 TL yüklenmiştir. Sigortalının ilgili ayda 22 gün fiilen çalıştığı varsayıldığında yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 

51,01 (Günlük İstisna Tutarı) x 22 Gün= 1.122,22 TL (Aylık İstisna Tutarı)

1.500,00 TL – 1.122,22 TL = 377,78 TL (Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli)

 

SGK tarafından daha önce yayımlanan 2020/20 sayılı Genelge’ de; “öte yandan, sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından (örneğin yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki karşılığında) gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi halinde, işverenlerce bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödenen fatura bedelleri prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.” açıklamasında bulunularak ayni menfaatlerin SGK primine tabi olmadığı belirtilmişti.

 

İlave olarak 5510 Kanunu’nun 80 inci maddesinde işverenlerce sigortalılara ayni (mal) olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın, prime esas kazançlara dahil edilmeyeceği hükme bağlanmış olmasına rağmen son yayımlanan 2022/20 sayılı Genelge’ de üçüncü kişilere yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki vb. araçlarla fatura karşılığı ödeme yapılması halinde günlük istisna tutarının (51,01 TL) aşan ödemelerin, SGK primine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

 

Ayrıca Genelge’ de yer alan örneklerden hareket edilerek yemek bedeli altında yemek kartına yapılan yüklemenin veya üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında fatura karşılığı nakden yapılan ödemelerin KDV dahil veya hariç olduğu şeklinde bir ayrıma yer verilmeyerek prime esas kazancın hesaplanmasında, KDV dahil bedelden, günlük istisna tutarı çıkarılarak prime tabi esas kazanç hesaplanmıştır. 

 

 

Söz konusu Genelgenin tam metni sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.