Sirküler

Yıl İçinde Aynı Anda Birden Fazla İşverenden Alınan Ücret Gelirlerinde Kümülatif Matrahın Esas Alınarak Vergilendirme Yapılabilecektir.

Sirküler

11/01

01.11.2022

Konu:

Yıl İçinde Aynı Anda Birden Fazla İşverenden Alınan Ücret Gelirlerinde Kümülatif Matrahın Esas Alınarak Vergilendirme Yapılabilecektir.

 

30.11.2022 tarihli ve 31998 sayılı Resmi Gazete Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 311)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 321) yayımlanmıştır.

 

Değişiklik Tebliği ile yapılan düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

 

1. Hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret geliri elde etmesi durumunda her bir işverenden elde edilen ücret ayrı ayrı vergilendirilecek olup ücret matrahları birbiri ile ilişkilendirilmeyecektir.

 

Yapılan düzenleme ile hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirlerinin de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabileceği açıklanmıştır.

 

Yıl içerisinde işveren değiştiren hizmet erbabın ise, ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahı yeni işverenine bildirmek suretiyle ücretinin gelir vergisi tarifesine göre kümülatif olarak vergilendirilmesini talep edebilir. Bu durumda yeni işverence kümülatif matrahı dikkate alarak tevkifat yapılır.

2. Genel bütçe kapsamında bulunan kamu idarelerinin tek işveren sayılarak bu kurumlardan elde edilen ücret gelirlerinin kümülatif matrah üzerinden tevkif suretiyle vergilendirilmesine açıklama yapılmıştır. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde çalışan personelin, yıl içerisinde bu kapsamdaki diğer kurum ve kuruluşlardan da ücret alması veya bu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara nakil olması durumunda, elde ettikleri ücret tek işverenden alınan ücret olarak değerlendirilecektir. 

 

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.