Sirküler

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finaline Yönelik Kurumlar ve KDV İstisnasının Süresi Uzatıldı

Sirküler

01/17

             16.01.2023

 

Konu:

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finaline Yönelik Kurumlar ve KDV İstisnasının Süresi Uzatıldı

 

UEFA tarafından 2023 yılındaki Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’da düzenleneceği açıklandığından 13.01.2023 tarihli ve 32072 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7431 sayılı Kanun ile, söz konusu final müsabakasına yönelik daha önce 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi finali için sağlanan Kurumlar ve KDV istisnanın süresi, yeni takvime göre 2023 finali içinde geçerli olması sağlanmıştır.

 

  • Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer alan ilgili düzenlemenin son hali:

 

GEÇİCİ MADDE 11-

(1) 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakasının Türkiye’de oynanmasına ilişkin olarak Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilerden işyeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Bu muafiyet, tevkif yoluyla alınan vergileri de kapsar.”

 

  • Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer alan ilgili düzenlemenin son hali:

 

“GEÇİCİ MADDE 40-  

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakasına ilişkin olmak üzere Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden müstesnadır.

 

Bu maddede düzenlenen istisnalar dolayısıyla yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergilerden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise 32 nci madde hükümleri uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine nakden veya mahsuben iade edilir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı istisna ve iadenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

 

 

Söz konusu düzenlemeler 7431 sayılı Kanun ‘un 1 inci ve 6 ıncı maddelerinde yer almakta olup düzenlemeler 13.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

7431 sayılı Kanun sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.