Sirküler

7440 Sayılı Kanun (Af Kanunu) Kapsamında Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlara Yönelik Kayıtlarını Düzelten Mükelleflerin Beyan ve Ödeme Süresinde Değişiklik Olmamıştır.

Sirküler

05/03

29.05.2023

Konu:

 7440 Sayılı Kanun (Af Kanunu) Kapsamında Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlara Yönelik Kayıtlarını Düzelten Mükelleflerin Beyan ve Ödeme Süresinde Değişiklik Olmamıştır.

 

7440 sayılı Kanun’un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi başlıklı 6 maddesinin ikinci fıkrasında kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların belli bir kar oranı üzerinden fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle mükelleflerin kayıtlarını düzeltme imkanı getirilmiştir.

 

Bilindiği üzere 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer alan;

 

  • Kesinleşmiş alacakların
  • Kesinleşmemiş veya dava safhasında alacakların
  • İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlerin
  • Matrah ve vergi artırımının
  • İşletme kayıtlarının düzeltilmesinin
  • Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu alacakların
  • Ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezalarının
  • Bazı oda ve borsalara ait olan aidat ve borçların yapılandırılması şeklinde bazı alacakların,

başvuru, bildirim ve beyan süreleri 30.06.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil), bu başvuru, bildirim ve beyana ilişkin ilk taksit ödemeleri süreleri ise 31.07.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştı.

 

GİB tarafından 7300 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ilişkin yayımlanan açıklayıcı bilgi notunda, 7440 sayılı Kanun’un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi başlıklı 6 maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 31.05.2023 tarihine kadar fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıtlarını düzelten mükellefin, beyan ve ilk taksit ödeme süreleri ile takip eden taksitlerin ödeme sürelerinde herhangi bir değişiklik bulunmadığı belirtilmiştir. Bu sebeple bu kapsamında ki mükelleflerin fatura düzenlemek ile her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek için son tarih 31.05.2023 dür.

 

GİB tarafından yayımlanan “Açıklayıcı Bilgi Notu” sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.