Sirküler

7440 Sayılı Kanun Kapsamında E-Beyanname Sisteminde Güncellemeler Yapıldı. 07.04.2023

Sirküler

04/03

07.04.2023

Konu:

7440 Sayılı Kanun Kapsamında E-Beyanname Sisteminde Güncellemeler Yapıldı.

 

Vergi Affı olarak bilinen ve içinde birçok Kanuni düzenlemeyi içeren 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 12.03.2023 tarih ve 32120 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

 

Söz konusu Kanunun bazı hükümlerinin beyanına ilişkin e- beyanname sisteminde ilave güncellemeler yapılmıştır.

 

A. Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Mevcut Olmayan Emtia, Makine, Teçhizat Ve Demirbaşlara İlişkin KDV Beyannamesi:

 

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşa ilişkin beyanda bulunanların 1 No.lu KDV Beyannamesinde “Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satırında bir tutar bulunması halinde  7440 sayılı Kanuna ilişkin Tebliğ ekinde yer alan ek (Ek:21) beyannamenin verilmesi zorunludur.

 

"EK:21-Katma Değer Vergisi Beyannamesi Beyanname Düzenleme Programında "Yeni (7440 Stok Beyanı)" menüsüne eklenmiştir.

 

Taksitlendirme imkanından yararlanmayı tercih etmeyenlerin, ilgili dönem beyannamesinin “Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satırında yer alan tutarın tamamını defaten ödemeleri halinde, ek beyanname vermelerine gerek yoktur.

 

B. Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Kasa Mevcudu Ve Ortaklardan (Net) Alacaklar İçin Vergi Beyannamesi:

Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31.12.2022 tarihi itibarıyla düzenlenen bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini 31.05.2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı verilmiştir.

 

EK:22-Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Kasa Mevcudu ve Ortaklardan (Net) Alacaklar İçin Vergi Beyannamesi" Beyanname Düzenleme Programında "Yeni (7440 Stok Beyanı)" menüsüne eklenmiştir.

 

 

Söz konusu değişiklikler sebebiyle mükelleflerin Beyanname Düzenleme Programını güncellemeleri gerekmektedir.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.