Sirküler

Ar-ge İndirimi ile Teknoket Kazanç İstisnasından Faydalanan Mükelleflerin Yıllık Karlarından Ayıracağı Fon Tutarı Artırıldı.

Sirküler

12/02

                                                                                                                               18.12.2023

 

Konu:

Ar-ge İndirimi ile Teknoket Kazanç İstisnasından Faydalanan Mükelleflerin Yıllık Karlarından Ayıracağı Fon Tutarı Artırıldı.

 

Bilindiği üzere 7263 sayılı Kanun ile;

 

  • 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere; Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kazanç istisnasından yararlanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere yatırım yapma şartı ile

 

  • 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere; 5746 sayılı Kanun kapsamında ar-ge ve tasarım indiriminden yararlanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflere, Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere yatırım yapma şartı getirilmişti.

 

Düzenlemeye göre 01.01.2022 tarihinden itibaren yıllık beyanname üzerinden yararlanılan ar-ge indirim tutarı veya Teknokent istisnası tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından,  yararlanılan indirim/istisna tutarların %2 si pasifte geçici bir hesaba aktarılacaktı.

 

Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlı olup bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması şarttı.

 

Bu defa 16.12.2023 tarihli ve 32401 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yıllık beyannamede yer alan ar-ge indirimi tutarı ile yıllık beyanname üzerinde Teknokent istisnasına konu kazanç tutarı 2.000.000 TL ve üzeri şeklinde (eski tutar:1.000.000 TL ve üzeri), geçici hesaba alınacak tutar yararlanılan indirim/istisna tutarının %3 ü şeklinde ve yıllık bazda aktarılması gerkeren tutar sınırıda 100.000.000 TL şeklinde değiştirilmiştir.

 

Böylece yıllık beyanname üzerinden yararlanılan ar-ge indirim tutarı veya Teknokent istisnası tutarı 2.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, yararlanılan indirim/istisna tutarların %3 ü pasifte geçici bir hesaba aktarılacaktır. Aktarılacak tutar yükümlülüğü de 100.000.000 TL ile sınırlı olacaktır. 

 

Geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması şarttı da devam etmektedir.

 

 

Söz konusu Karar, 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecek olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.