Sirküler

Deprem Sebebiyle KDV İadelerinde Değişikliği Konu Alan KDV Tebliği Yayımlandı.

Sirküler

02/18

28.02.2023

Konu:

Deprem Sebebiyle KDV İadelerinde Değişikliği Konu Alan KDV Tebliği Yayımlandı.

 

25.02.2023 tarih ve 32115 sayılı Resmi Gazete’de Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 45) yayımlanmıştır.

 

Yayımlanan Tebliğ’de özet olarak;

 

  • Prefabrik yapı ile konteynerlerin indirimli orana tabi teslimlerinden kaynaklanan KDV iade alacağının yılı içinde nakden iade edilebileceği belirtilmektedir. Söz konusu indirimli orana tabi teslimler 23.02.2023 ila 31.12.2023 tarihleri (bu tarihler dahil) (kurulum ve montaj işleri dahil) arasında geçerlidir.

 

  • Deprem felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen illerde mükellefiyeti bulunanların beyanname verme yükümlülükleri ertelendiğinden; iade taleplerine ilişkin KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmının teminat verilmesi halinde nakden/mahsuben iade edilebilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

 

Nakden veya mahsuben yapılacak iade taleplerinde iadenin yapılabilmesi için mükelleflerin; hızlandırılmış iade sertifikasına ile indirimli teminat sertifikasına sahip olmalarına veya iadenin YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat karşılığında yapılmasına göre farklı oranlarda teminat verilmesi gerekmektedir.

 

  • Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak (ATU kapsamındaki iadeler dahil) KDV Genel Uygulama Tebliğinde YMM raporlarının ibrazı için belirlenen sürenin mücbir sebep hali ilan edilen döneme isabet eden kısmı için bu sürelerin işlemeyeceği, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten itibaren kalan sürelerin işlemeye devam edeceğine dair açıklama yapılmıştır.

 

  • Mücbir sebep kapsamında bulunan mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak vergi dairelerince eksikliklerin tamamlanması için gönderilen yazılarda verilen sürenin mücbir sebep hali ilan edilen döneme isabet eden kısmı için bu sürelerin işlemeyeceği, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten itibaren kalan sürelerin işlemeye devam edeceğine dair açıklama yapılmıştır.

 

Söz konusu “Değişiklik Tebliği” sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.