Sirküler

Karekod ‘un 01.09.2023 Tarihinden İtibaren Düzenlenecek e-Belgelerde Bulunması Gerekmektedir.

Sirküler

02/17

28.02.2023

Konu:

Karekod ‘un 01.09.2023 Tarihinden İtibaren Düzenlenecek e-Belgelerde Bulunması Gerekmektedir.

 

GİB’in, ebelge.gib.gov.tr. internet adresinde yer alan duyuruda; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon uygulamalarında düzenlenen belgelerde “Karekod” un 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir.

 

Bu kapsamda düzenlenen belgelerde “Karekod” bulunmasına ilişkin açıklamaları içeren Karekod Standardı Kılavuzu yayınlanmıştır.

 

Ayrıca e-irsaliye uygulamasında “Karekod” standardı kullanıma ilişkin düzenleme yapılmıştır. Buna göre internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, satışa konu malın yanında bulundurmak zorunda oldukları e-İrsaliye örneği yerine “Karekod Standardı Kılavuzu” nun “2.3 e-İrsaliye Belgesinde Karekod Bilgileri” bölümünde belirtilen alanları içerecek şekilde oluşturacakları ve üzerinde "e-İrsaliye Karekodu" ibaresini içeren “Karekod ”un çıktısı veya etiketini kullanabileceklerdir. Bu şekilde oluşturulan ve ambalaj ya da paket üzerinde bulunması gereken “Karekod “un çıktısı veya etiketinin tam ve eksiksiz şekilde okunabilir olması gerekmektedir.

 

Karekod Standardı Kılavuzu sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.