Sirküler

Sermaye Şirketlerinin İktisap Ettikleri Kendi Hisse Senetleri veya Ortaklık Paylarında Tevkifat Oranı Yeniden Belirlendi.

Sirküler

07/04

07.07.2023

Konu:

 Sermaye Şirketlerinin İktisap Ettikleri Kendi Hisse Senetleri veya Ortaklık Paylarında Tevkifat Oranı Yeniden Belirlendi.

 

Bilindiği üzere GVK 94 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası hükmüne göre tam mükellef sermaye şirketlerinin 17.11.2020 tarihinden itibaren iktisap ettikleri kendi hisse senetleri ve ortaklık paylarını;

 

a) Sermaye azaltımı yoluyla itfa etmeleri halinde iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutar sermaye azaltımına ilişkin kararın ticaret sicilinde tescil edildiği tarih,

 

b) İktisap bedelinin altında bir bedel karşılığında elden çıkarmaları halinde iktisap bedeli ile elden çıkarma bedeli arasındaki fark tutar elden çıkarma tarihi,

 

c) İktisap ettikleri tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde, sermaye azaltımı yoluyla itfa etmemeleri veya elden çıkarmamaları halinde, iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutar iktisap tarihinden itibaren iki tam yıllık sürenin son günü,

itibariyle dağıtılmış kar payı sayılmakta ve bu tutarlar üzerinden %15 oranında vergi tevkifatı yapılması gerekmekteydi.

Cumhurbaşkanı Kanun kapsamında kendisine tanınan takdir yetkisini 14.02.2023 tarihli ve 32104 Mükerrer sayılı Resmi Gazete yayımlanan 6791 sayılı Karar ile kullanmış ve yukarıda yer alan işlemler sonucunda yapılması gereken %15 oranındaki vergi tevkifat tutarını %0 a indirmişti.

%0 olarak takdir edilen Gelir Vergisi tevkifat oranı sadece, tam mükellef sermaye şirketlerinin 17.11.2020 tarihinden itibaren iktisap ettikleri kendi hisse senetleri ve ortaklık paylarını; sermaye azaltımı yoluyla itfa etmesi, iktisap bedelinin altında bir bedelle elden çıkarılması, iki tam yıl içerisinde sermaye azaltımı yoluyla itfa etmemeleri veya elden çıkarmamaları halinde geçerliydi.

 

Bu defa 07.07.2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile % 0 tevkifat oranı; payları Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutar için geçerli olacaktır.

 

 Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketleri dışındaki şirketlerin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutar üzerinden kanunda yer alan şartların gerçekleşmesi durumuda %15 oranında tevkifat yapılacaktır.

 

Şirket ortakları bakımından; hisse senetlerinden, iştirak hisselerinden elde edilen kâr payları için Gelir Vergisi tevkifat oranı %10 olarak devam etmektedir.

 

Söz konusu Karar 07.07.2023 tarihinden itibaren iktisap edilen paylara ilişkin olarak uygulanmak üzere 07.07.2023 tarihin de yürürlüğe girmiştir.

 

Bu tarihten önce şirketlerin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri ve ortaklık paylarını; sermaye azaltımı yoluyla itfa etmesi, iktisap bedelinin altında bir bedelle elden çıkarılması, iki tam yıl içerisinde sermaye azaltımı yoluyla itfa etmemeleri veya elden çıkarmamaları halinde kar payı sayılan tutar üzerinden % 0 tevkifat yapılacaktır.

 

Söz konusu Karar sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.