Sirküler

Ülkemizde Yaşanan Deprem Sebebiyle AFAD Tarafından Başlatılan Yardım Kampanyasına Yapılan Bağışlar Vergi Matrahından İndirim Konusu Yapılabilir.

 

Sirküler

02/03

08.02.2023

Konu:

Ülkemizde Yaşanan Deprem Sebebiyle AFAD Tarafından Başlatılan Yardım Kampanyasına Yapılan Bağışlar Vergi Matrahından İndirim Konusu Yapılabilir.

 

03.02.2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 3483 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; ülkemizde meydana gelebilecek depremler sonrasında zarar gören afetzedeler için gerek görülmesi halinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonunda insani yardım kampanyasının başlatılacağı, ayrıca kampanya kapsamında valilikler, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca toplanan yardımların aktarılması ya da gerçek ve tüzel kişilerce doğrudan bağış yapılması amacıyla kamu bankaları ve/veya özel bankalar nezdinde açılacak hesaplar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından duyurulacağı belirtilmişti.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde birer deprem meydana gelmiştir. Depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana başta olmak üzere çevre illerde şiddetli olarak hissedilmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/e maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/10 maddesi hükümleri gereğince Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamesinde bildirilen kazançtan indirim konusu yapılabilmektedir. 3483 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında yardım kampanyalarının başlatılması Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na bırakılmıştır.

Dolayısıyla meydana gelen afetler sebebiyle zarar göre afetzedeler için AFAD tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında makbuz karşılığında yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı kazancın bulunması halinde Gelir ve Kurumlar vergisi matrahından indirilebilecektir.

AFAD’ın internet sitesinin (https://www.afad.gov.tr) “Yardım Kampanyaları” bölümünde söz konusu depremden zarar gören afetzedeler için açılan deprem bağış hesapları duyurulmuştur.

AFAD tarafından yayımlanmış yardım kampanyasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer alan link üzerinden erişim sağlanabilecektir.

Link: https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2

AFAD dışında yapılacak bazı bağışların vergi matrahından indirimi şu şekildedir:

a) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5’ine kadar olan kısmı kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir. Bunlara yapılacak bağışlarda kurum kazancının %5 i şeklinde bir sınırlama bulunmaktadır.

 

b) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların %100 kurum kazancından indirilebilmektedir.

 

c) İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların %100 ü kurum kazancından indirilebilmektedir. Dernek ve Cemiyete yapılacak aynî bağış ve yardımlar ise kurum kazancının %5'i ile sınırlı olacaktır.

 

Bu açıklamalar gelir vergisi mükellefleri bakımından da geçerli olacaktır.

Saygılarımızla,

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.