Sirküler

7521 Sayılı Kanun Kapsamındaki Vergi Düzenlemeleri

Sirküler

07/05

29.07.2024

KONU:

*7521 Sayılı Kanun Kapsamındaki Vergi Düzenlemeleri

26.07.2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de 7521 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlanmıştır.

Yayımlanan Kanun’un vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeleri bu sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır.

  1. Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar kapsamında ülkemize doğrudan yatırım yapan yatırımcılar adına yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi öncesinde ilgili kurum ile yatırımcılar arasında yatırım proje (yatırım) sözleşmesi düzenlenebilmektedir.

 

Yapılan düzenleme ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmelerinin, yatırım teşvik belgelerine istinaden uygulananlara benzer şekilde damga vergisinden istisna tutulması hükme bağlanmıştır.

 

(2) SAYILI TABLO

(2) SAYILI TABLO

Damga vergisinden istisna edilen kağıtlar:

Damga vergisinden istisna edilen kağıtlar:

IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar:

IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar:

 

 

Eski Hali

Yeni Hali

43.

43.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kâğıtlar, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kâğıtlar, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kâğıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kâğıtlar

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kâğıtlar, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kâğıtlar, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kâğıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kâğıtlar ve yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununda tanımlanan yatırımcılar arasında imzalanan yatırım sözleşmeleri.

 

(Yürürlük Tarihi: 01.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde)

(7521 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi)

  1. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede değişiklik yapılarak, sadece araç dışından şarj edilebilen (plug-in) hibrit elektrikli araçlardan birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve birleştirilmiş elektrikli motor menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranlarının ayrıca belirlenmesi sağlanmıştır.

Bu amaçla Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listeye 87.03 G.T.İ.P. numaralı sırasının “-Diğerleri” satırında yer alan “-- Sadece elektrik motorlu olanlar” alt satırından önce gelmek üzere karşılarında gösterilen oranlarıyla birlikte aşağıdaki alt satırlar eklenmiştir.

-- Elektrik motoru da bulunan araç dışından şarj edilebilir araçlardan, ağırlıklı birleşik kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, eşdeğer elektrik enerjisiyle katedilebilir menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan

 

--- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler

 

---- Özel tüketim vergisi matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar

30

---- Diğerleri

60

--- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 1800 cm3’ü geçmeyenlerden özel tüketim vergisi matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar

70

 

(Yürürlük Tarihi: 26.07.2024 tarihinde)

(7521 sayılı Kanun’un 11 inci maddesi)

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.