Sirküler

Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri 2024 Yılı İle Takip Eden Yıllar İçin Yeniden Belirlendi.

Sirküler

04/02

             08.04.2024

Konu:

Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri 2024 Yılı İle Takip Eden Yıllar İçin Yeniden Belirlendi.

 

Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, bağımsız denetime tabi olma kriterleri Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmektedir.

 

06.04.2024 tarih ve 32512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8313 sayılı Cumhurbaşkanı (“Son Karar”) ile 2024 ve takip eden yıllarda bağımsız denetime tabi olma kriterleri yeniden belirlenmiştir.

 

Belirtmek isteriz ki 8313 sayılı Cumhurbaşkanın Kararından (“Son Karar”) önce yayımlanan 6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“İlk Karar)” bağımsız denetime tabi şirketlerin belirlenmesine ilişkin bir önceki karar olup son yayımlanan 8313 sayılı karar İlk Kararda yer alan listelerde de bazı değişiklikler yapmaktadır.

 

  1. Herhangi bir ölçüte bağlı olmaksızın 6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına (“İlk Karar”) ekli (I) sayılı listede yer alan şirketler için bağımsız denetim tabi olma şartları aynen devam etmektedir. Bu şirketlere örnek olarak; SPK Düzenleme ve Denetime Tabi Olan Şirketler, BDDK Düzenleme ve Denetimine Tabi Olan Şirketler, Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri, Borsa İstanbul Piyasasından Faaliyet Göstermesine İzin Verilen Şirketler, Lisanslı Depo İşletmeleri, EPDK ‘dan lisans, sertifika veya yetki belgesi alan şirketler ile listede yer alan diğer kuruluşlar verilebilir.

 

      2.Sermaye piyasası araçları bir borsada işlem görmeyip SPK kapsamında halka açık sayılan şirketlerin ölçütlerinde herhangi bir                değişiklik yapılmamıştır. Bu ölçütler; 

      a) Aktif toplamı 30 milyon Türk Lirası,  

      b) Yıllık net satış hasılatı 40 milyon Türk Lirası,

      c ) Çalışan sayısı 50 kişi

    Ölçütlerinden en az ikisini art arda iki hesap döneminde aşanlar takip eden hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabidir.

   3.6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına (“İlk Karar”) ekli (II) sayılı listede belirtilen şirketler için ölçütlerinde herhangi bir değişiklik     yapılmamıştır. Bu ölçütler; 

    a) Aktif toplamı 60 milyon Türk Lirası,  

     b) Yıllık net satış hasılatı 80 milyon Türk Lirası,

     c) Çalışan sayısı 100 kişi

 

Ölçütlerinden en az ikisini art arda iki hesap döneminde aşanlar takip eden hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabidir.

8313 sayılı Cumhurbaşkanın Kararı (“Son Karar”) ile karar ekindeki (II) sayılı listede sayılan şirketlerde değişiklik yapılmıştır. (II) sayılı listenin son hali sirkülerimiz ekindeki kararda yer almaktadır.

 

 4. Yukarıdaki sıralarda yer almayan diğer şirketlerden;

   a) Aktif toplamı 75 milyon Türk Lirası, 

   b) Yıllık net satış hasılatı 150 milyon Türk Lirası,

   c) Çalışan sayısı 150 kişi

  Ölçütlerinden en az ikisini art arda iki hesap döneminde aşanlar takip eden hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabiydi.

  8313 sayılı Cumhurbaşkanın Kararından (“Son Karar”) sonra söz konusu ölçütler aşağıdaki gibi yeniden belirlenmiştir.

  a) Aktif toplamı 150 milyon Türk Lirası,  

  b) Yıllık net satış hasılatı 300 milyon Türk Lirası,

  c) Çalışan sayısı 150 kişi

 Ölçütlerinden en az ikisini art arda iki hesap döneminde aşanlar takip eden hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olacaktır.

Ölçütlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından şirketin tabi olduğu mevzuat uyarınca hazırlanmış son iki yıla ait finansal tablolar, çalışsan bakımından ise son iki yıla ait ortalama çalışan sayısı dikkate alınacaktır.

Ayrıca yine ölçütlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde şirketler bağlı ortaklık ve iştirakleri ile dikkate alınacaktır.

 

8313 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, şirketlerin 01.01.2024 ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinde uygulanmak üzere 06.04.2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.