Sirküler

EN ÖKC lerin, YN ÖKC ler İle Değiştirilmesine ve YN ÖKC lere İlişkin VUK Tebliği Yayımlandı.

Sirküler

01/06

02.01.2024

 

Konu:

 EN ÖKC lerin, YN ÖKC ler İle Değiştirilmesine ve YN ÖKC lere İlişkin VUK Tebliği Yayımlandı.

 

30.12.2023 tarihli ve 32415 sayılı 2.Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:557) ile ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerin kullandıkları eski nesil ödeme kaydedici cihazların (EN ÖKC), yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar (YN ÖKC) ile değiştirilmesi ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartları ile ödeme imkanı sağlanması zorunluluğuna ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

 

Söz konusu Tebliğ’e ilişkin özet açıklarımıza aşağıda yer verilmiştir.

 

1. Perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa edenlerin Vergi Usul Kanunu’na göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde kullandıkları EN ÖKC’lerin, mali hafızalarının dolup dolmadığına bakılmaksızın 01.07.2024 tarihine kadar YN ÖKC’ler ile değiştirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

 

Dileyen mükellefler bu tarihten önce de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca onaylanmış YN ÖKC’leri kullanmaya başlayabileceklerdir.

Satın alınan YN ÖKC’lerin, 01.07.2024 tarihini geçmemek şartıyla, fatura tarihini takip eden 30 gün içerisinde kullanılmaya başlanması gerekmektedir. Ayrıca mevcut EN ÖKC’lerin de aynı süre içerisinde 60 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğde belirlenen esaslara göre hurdaya ayrılması gerekmektedir.

 

2. YN ÖKC kullanma kapsamında olan mükelleflerin, en az bir banka veya diğer kuruluş ya da ödeme hizmet sağlayıcısı ile üye iş yeri anlaşması yaparak kullanılan her bir YN ÖKC’lerde  banka kartlarına ilişkin aktif bir ödeme uygulaması kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

 

Söz konusu Genel Tebliğler 30.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.