Sirküler

Enflasyon Düzeltmesi Sonrasında Ticaret Şirketlerinin Yetkili Organlarınca Esas Alınacak Finansal Tablolar Belirlendi.

Sirküler

06/03

24.06.2024

Konu:

 Enflasyon Düzeltmesi Sonrasında Ticaret Şirketlerinin Yetkili Organlarınca Esas Alınacak Finansal Tablolar Belirlendi.

 

Ticaret Bakanlığı tarafından 15.06.2024 tarih ve 32577 sayılı Resmi Gazete’de Enflasyon Düzeltmesi Uygulayan Şirketlerde Esas Alınacak Finansal Tablolara İlişkin Tebliğ yayımlanmıştır.

 

İş bu sirkülerimizde söz konusu Tebliğ düzenlemelerinin özetine yer verilmiştir.

 

Özet açıklamalarımıza geçmeden önce ayrıca belirtmek gerekirse; Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğ, ticaret şirketleri tarafından enflasyon düzeltmesine ilişkin olarak genel kurul ve yönetim organınca esas alınacak finansal tabloları belirlemiştir. Söz konusu Tebliğde yer alan hükümlere dayanılarak uygulama yapılmasının vergisel bakımdan bazı sonuçları olabilecektir.

 

Bu sebeple Tebliğ hükümlerine dayanılarak alınacak kararları uygulamaya geçirmeden önce müşavirliğimizle görüşülmesini önemle belirtmek isteriz.

 

1. Tebliğ düzenlemesine göre ticaret şirketlerinin enflasyon düzeltmesi sonrasında esas alacakları finansal tablolar bu şirketlerin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) düzenlemeleri kapsamında bağımsız denetime tabi olup olmadıklarına göre farklılık arz etmektedir.

 

Şöyle ki; finansal tablolarını KGK tarafından belirlenen muhasebe standartlarına uygun hazırlamak zorunda olan şirketlerin esas alacakları finansal tablolar, KGK tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun hazırlanmış enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolar olacaktır.

 

Ticaret şirketlerinden finansal tablolarını KGK tarafından belirlenen muhasebe standartlarına uygun hazırlamak zorunda olmayan şirketlerin ise esas alacakları finansal tablolar için ikili bir ayırım söz konusudur. Buna göre bu şirketler;

 

  1. Serbest yedek akçelerden ve dağıtılabilir diğer kaynaklardan zarar mahsubu sonrasında kalan değerlerden kar payı dağıtımı yapılması, sermaye artırımı ve azaltımı, birleşme, bölünme, tür değişikliği işlemleri ile sermaye kaybı ve borca batık olma durumlarının tespitinde enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tabloları esas alacaklardır.

 

  1. 2023 yılı net dönem karının esas alındığı; kar ve kazanç payı dağıtımlarında, yedek akçe ayrılmasında, intifa senedi sahiplerine ödeme yapılması ile dönem içerisinde dağıtılmış olan kar payı avansına ilişkin hesaplamalarda enflasyon düzeltmesi uygulanmamış finansal tabloları esas alacaklarıdır. 2023 yılı hesap döneminden sonraki hesap dönemlerinde ise, VUK hükümleri uyarınca enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tabloları esas alacaklardır.

 

 

İster KGK kapsamında bağımsız denetine tabi olsun ister olmasın ticaret şirketlerinde dağıtılması öngörülen kar payı tutarı, VUK hükümlerine göre enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolarda bulunan kar dağıtımına konu kaynakların toplamını aşamayacaktır.

 

 

2. İç kaynaklardan yapılacak sermaye artışlarında;

Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumlu farkları, diğer öz sermaye kalemlerine ilişkin olumlu farklar ile bunların dışında kalan iç kaynakların, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı zararlar dahil zararlar ve olumsuz farkları aşan kısmı sermayeye ilave edilebilecektir.

Bu sebeple iç kaynak sermaye artışlarında sermayeye ilave edilebilecek kıymetler zarar mahsubu sonrası kalan kıymetler olacaktır.

 

3. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumsuz farkları ile enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan diğer olumsuz farklar ise genel kurulda alınacak karara istinaden, sermaye azaltımı yoluyla veya olumlu farklar yahut diğer iç kaynaklarla mahsup edilebilecektir.

 

Söz konusu kapsamda zarar mahsubunun yapılabilmesi için genel kurul kararı Tebliğ düzenlemesinde zorunlu tutulmuştur.

 

4. Finansal tablolarını KGK tarafından belirlenen muhasebe standartlarına uygun hazırlamak zorunda olan şirketlerde gerçekleştirilecek sermaye artırımlarında, KGK tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun hazırlanmış enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolar esas alınmakla birlikte, sermayeye eklenecek iç kaynak tutarı, VUK hükümlerine göre enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolarda bulunan sermayeye eklenebilecek iç kaynakların toplamını aşamayacaktır.

 

 

Söz konusu Tebliğ 15.06.2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.