Sirküler

Gerçek Kişilerce İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamdalar Üzerinden Elde Edilen Kazançların İstisnasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325) Yayımlandı.

Sirküler

09/06

26.09.2024

Konu :

 Gerçek Kişilerce İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamdalar Üzerinden Elde Edilen Kazançların İstisnasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325) Yayımlandı.

 

Bilindiği üzere internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler tarafından belli şartları sağlamaları kaydıyla elde ettikleri kazanç Gelir Vergisi’nden istisna edilmişti. (GVK Mükerrer Md.20/B)

 

27.12.2023 tarih ve 7491 sayılı Kanun ile söz konusu madde hükmünde değişiklik yapılarak gerçek kişilerin; internet sayfası/sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden kurs, eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşması suretiyle kazanç elde edilmesi de istisna kapsamına alınmıştı.

 

7491 sayılı Kanun sonrasında sadece sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden yapılan faaliyetlere tanınan kazanç istisnası genişletilmiş ve istisna, gerçek kişilerin 01.01.2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edecekleri bir önceki paragrafta yer alan kazançlarına da tanınmıştır.

 

Bu defa 26.09.2024 tarih ve 32674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325) ile 7491 sayılı Kanun hükmüne uygun olarak gerçek kişilerce internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazanç istisnasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve 318 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği buna göre değiştirilmiştir.

 

İlgili Tebliğ 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.