Sirküler

İstanbul Finans Merkezinde Yer Alan Katılımcıların Defter Kayıtlarının Yabancı Para Biriminde Tutabilmeleri İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:569) Yayımlandı.

Sirküler

09/07

26.09.2024

Konu :

 İstanbul Finans Merkezinde Yer Alan Katılımcıların Defter Kayıtlarının Yabancı Para Biriminde Tutabilmeleri İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:569) Yayımlandı.

 

İstanbul Finans Merkezinde katılımcı belgesi alarak ofis alanında gerçek ve tüzel kişiler, bunların şubeleri ile temsilcilikleri, adi ortaklıkları, irtibat büroları, bölgesel yönetim merkezleri ve ulusal varlık fonlar faaliyet gösterebilmektedir.

 

İstanbul finans merkezinde faaliyet gösterenlerin finansal hizmet maliyetindeki kazançları ile bölgede faaliyet gösterenlerin yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirilmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazanç belli şartlar dahilinde Kurumlar Vergisinden indirilebilmektedir.

26.09.2024 tarih ve 32674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:569) ile bu bölgede faaliyet gösteren ve kazançları kurumlar vergisinden indirim konusu yapılan katılımcılarının dileyenlerinin 2025 hesap döneminden (kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2025 yılında başlayan hesap döneminden) itibaren defter kayıtlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) günlük olarak kuru belirlenen herhangi bir yabancı para birimi ile yapabilmeleri uygun bulunmuş ve yayımlanan ilgili tebliğ ile bu kapsamındaki usul ve esaslar belirlenmiştir.

 

Söz konusu Tebliğ 26.09.2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.