Sirküler

Tasarruf Finansman Şirketleri İle Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarınca Düzenlenecek Belgeleri Konu Alan VUK Tebliği Yayımlandı.

Sirküler

06/02

12.06.2024

Konu:

 Tasarruf Finansman Şirketleri İle Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarınca Düzenlenecek Belgeleri Konu Alan VUK Tebliği Yayımlandı.

 

12.06.2024 tarih ve 32574 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:435) ‘nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:562) yayımlanmıştır.

 

Yayımlanan Tebliğ ile 6361 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren tasarruf finansman şirketleri ile 6493 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarına, BSMV’ye tabi işlemlerinde fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme imkanı getirilmiştir.

 

Ayrıca, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına faaliyetlerine göre belirli hesap devreleri itibariyle dekont yerine hesap bildirim cetveli(ekstre) de düzenleme imkanı verilmiştir.

 

Hali hazırda bankalar, finansman şirketleri;  bazı işlemler hariç olmak üzere, yaptıkları bütün hizmetler veya satışlar dolayısıyla lehlerine tahakkuk edecek tutarları dekontlarla belgelemektedirler. Değişiklik Tebliği ile önceki paragraflarda yer alan şirketlere de benzer uygulama getirilmiştir.

 

Ayrıca 6361 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile 6493 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşları BSMV'ye tabi işlemleri için dekont, BSMV’ye tabi olan işlemleri dışında kalan KDV'ye tabi teslim ve hizmetleri için fatura düzenleyecektir. 

 

Değişiklik Tebliği’nin; tasarruf finansman şirketlerine ilişkin hükümleri 01.07.2024 tarihinde, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin hükümleri ise 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Değişiklik Tebliği sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.