Sirküler

Yeni Vergi Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi TBMM ye Sunulmuştur.

Sirküler

10/02

14.10.2024

Konu:

Yeni Vergi Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi TBMM ye Sunulmuştur.

 

11.10.2024 tarihinde Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunulmuştur.

 

Kanun teklifinde yer alan düzenlemelerin özeti aşağıda yer almaktadır.

 

1.Yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasında bu hesabın düzeltmesinden doğan değerleme farklarının dönem kazancı ile ilişkilendirilmeyerek özel bir fon hesabına alınması öngörülmektedir.

Özel fon hesabına alınan bu tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifi eştirildiği dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır. Ayrıca, özel fon hesabında izlenen tutarlar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınıncaya kadar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

 

2. Tasfiye ve iflas durumundaki şirketler ile kamu iktisadi teşebbüslerinin 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar/zarar farklarını vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate almayacakları öngörülmektedir.

 

3. Motor silindir hacmi 100 cmün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin MTV kapsamına alınmasına ilişkin düzenleme yapılması öngörülmektedir.

 

4. Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun gelirlerini artırmak için beyannamelerden alınan damga vergisinden, tapu işlemlerinden, kredi kartı sahiplerinden ve noter işlemlerinden katkı payı alınması öngörülmektedir.

 

5. İnsansız hava araçları (drone) (askeri amaçlı kullanılanlar hariç), 5.000 TL ve üzerindeki kol saatleri ve yalnızca eğlence amaçlı tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar (drone) %20 oranında Özel Tüketim Vergisi kapsamına alınması öngörülmektedir.

 

Kanun teklifi TBMM de kabul edilip yürürlüğe girdiğinde detaylı açıklamalara yer verdiğimiz sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafından ayrıca yayımlanacaktır.

 

Kanun Teklifi sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.