Döviz Dönüşüm Desteği Uygulamasında Süre Uzatımını ve Yeni Düzenlemeleri İçeren Tebliğ Yayımlandı.
Sirküler
08/02
05.08.2026
Konu:
Döviz Dönüşüm Desteği Uygulamasında Süre Uzatımını ve Yeni Düzenlemeleri İçeren Tebliğ Yayımlandı.
Mevcut uygulamada, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin bankalar aracılığıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na satılması ve Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapılmaması taahhüdünde bulunulması şartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutar üzerinden döviz dönüşüm desteği sağlanmaktadır.
Döviz dönüşüm desteği oranı 31.07.2026 tarihine kadar %3 olarak uygulanmaktaydı.
01.08.2026 tarihli ve 33327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından çıkarılan Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2023/5)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2026/11) ile, döviz dönüşüm desteğine ilişkin uygulama süresi uzatılmıştır.
Buna göre, söz konusu destekten yararlanılmasına ilişkin süre 31.01.2027 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştır.
Söz konusu Tebliğ in yukarıda yer verilen düzenlemesi 01.08.2026 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ ile ayrıca aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:
-Desteğe konu dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti aracı bankalar tarafından yapılacak olup aracı bankalara, Tebliğ kapsamında gerekli gördükleri tüm bilgi ve belgeleri firmalardan talep etme yetkisi verilmiştir.
-TCMB, destek kapsamında satılabilecek döviz tutarlarına; firma karlılığı ve işgücü maliyetinden oluşan katma değer tutarlarını dikkate alarak üst limitler getirebilecektir.
- TCMB, firmalar tarafından sunulan veya diğer kaynaklardan edinilen bilgi ve belgeler üzerinden yapacağı değerlendirme sonucunda şüpheli veya gerekli gördüğü firmaları incelemeye alabilecektir. Şüpheli görülen işlemler sonuçlanana kadar destek ödemesi yapılmayacak, usulsüzlük tespiti durumunda ise talep reddedilerek yaptırımlar uygulanacaktır.
- Desteğin usulsüz veya gerçeğe aykırı belgelerle kullanıldığının tespiti halinde; ödenen destek tutarı, ilgili dönemdeki kur farkı ve TCMB’nin ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faizi üzerinden hesaplanacak faizle birlikte geri tahsil edilecektir.
- İhlali tespit edilen firmaların TCMB kaynaklı kredi başvuruları ve destek talepleri TCMB tarafından belirlenecek sürelerce reddedilecektir. Ayrıca, ihlali gerçekleştiren firmanın kontrol ettiği veya bu firmayı kontrol eden diğer şirketlerin de destek ve kredi talepleri, usulsüz tutar ödenene kadar kabul edilmeyecektir.
-Aracılı ihracat sözleşmeleri kapsamında Dış Ticaret Sermaye Şirketleri veya Sektörel Dış Ticaret Şirketleri tarafından yurda getirilen dövizlerin, ürün tedarik eden firmalar adına satışı yapılabilecektir. Bu durumda döviz dönüşüm desteği, gerekli tevsik şartlarını yerine getiren tedarikçi firmanın hesabına doğrudan aktarılacaktır.
Tebliğ’in yukarıda yer verilen düzenlemeleri ise 01.10.2026 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Söz konusu Tebliğ sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.
Saygılarımızla,
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.